Locuitorii satului Bălcești din comuna Căpușu Mare, județul Cluj, se confruntă cu o problemă serioasă de mai bine de un an de zile. În urma lucrărilor la o rețea de canalizare ce au început în vara anului 2019, mai multe persoane susțin că drumul a ajuns într-o situație critică.
Oamenii au făcut numeroase reclamații la reprezentanții primăriei, dar până în momentul actual nu s-a luat nicio măsură.
Un locuitor din satul Bălcești care a dorit să-și păstreze anonimatul a luat legătura cu cei de la EvzT și a prezentat situația actuală a drumului.
,,Pe primar nu-l interesează. Nu poți comanda ceva să-ți aducă materiale că nimeni nu intră în sat. Am făcut reclamații la poliție și primărie, dar nimic nu s-a întâmplat. La noi calanizarea e gata, dar nu s-a rezolvat drumul care a rămas un dezastru ”, relatează Evenimentul Zilei de Transilvania.
Proiect cu probleme pentru satul Bălcești
Totodată, o localnică din sat a precizat pentru EvzT că drumul nu a fost niciodată bun, dar acum a ajuns într-o stare deplorabilă.
,,Nu a fost niciodată bine, dar de când au fost făcute lucrările la canalizare a devenit o aventură pentru noi. Anvelope sparte, evacuate. Lucrarea este neprofesionistă. O ambulanță nu poate transporta niciodată o persoană de aici. Trebuie să te uiți la asta. Poliția rămâne, de asemenea, fără cuvinte, știind situația nesoluționată”, relatează EvzT.
Imagine din 4 august 2019, după începerea lucrărilor
Când au început lucrurile de canalizare?
Gheorghe Iancu, primarul comunei Căpușu Mare, a explicat pentru EvzT că este conștient de situația din Bălcești, iar lucrările la canalizare nu sunt finalizate.
,, Am fost la Comisia Județean pentru Siuații de Urgență pentru niște documente în vederea obținerii unori finanțări din partea Guvernului. Când vom primii banii ne vom apuca imediat de reparat și aducerea drumului la forma inițială”, relatează EvzT.
În vara anului 2019 lucrările de canalizare au început pentru trei sate din comuna Căpușu Mare: Dângău Mare, Dângu Mic și Bălcești. Valoarea totală a lucrării este de 2,5 milioane de euro și are aproape 12 km. De asemenea, implementarea canalizării în cele trei sate s-a făcut în mai puțin de un an jumate.
Primarul comunei Căpușu Mare: Nu se poate face totul peste noapte
,,A fost o lucrare destul de grea. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu se poate face totul peste noapte. S-au făcut mai multe intervenții pe acel drum pentru a-l face cât de cât practicabil”, a mai precizat primarul comunei Căpușu Mare.
Dr. Mihail-Onoriu Lungu, senior executiv la Boehringer Mannheim, îl contrazice pe primar și spune că lucrarea a fost, de la început, neprofesionistă. Dr. Lungu a petrecut mai mult de un deceniu la Boehirnger Mannheim, conducând dezvoltarea sistemelor de detectare in vitro, bazate pe electrochimie. De asemenea, are peste 30 de ani de experiență în cercetare și dezvoltare în biosenzori și baterii electrochimice.
Drumul înainte de lucrări
Aceasta a dus în sezonanele ploioase din cei doi ani care au urmat la condiţii absolut inacceptabile, deoarece s-au împotmolit în repetate rânduri nu numai autoturisme, dar chiar şi camioane şi tractoare”, a explicat Dr. Lungu pt EvzT.,,Pământul excedentar scos din adâncuri nu a fost îndepărtat, ci, fie lăsat sub formă de mormane pe marginea străzii, care oricum era îngustă, fie împrăştiat pe stradă şi nivelat cu buldozerul, acoperind rămăşiţele de pietriş existente cu un strat de până la 40 cm de argilă.
Totodată, primarul comunei Căpușu Mare a precizat că anul trecut lucrarea a avut de suferit datorită ploilor abundente.
,, Anul trecut am avut Cod Roșu de ploi care ne-au adus un strat de noroi de 15 cm. Am fost cu membrii Comisiei Județene pentru Situații de Urgență și s-a emis o hotărâre pentru banii necesari reabilitării drumului”, susține primarul.
Cine are dreptate? Primarul sau locuitorii?
Drumul după lucrări
Dr. Mihail Lungu a explicat pentru EvzT că protestele îndreptate către firma care a efectuat lucrările nu au avut succes, iar cei de la primărie au răspuns că lucrările se desfășoară conform proiectului și strada urmează să fie asfaltată.
Primarul se apară și susține că în ciuda adoptării bugetului pe 2021 nu s-au găsit bani pentru de finanțare pentru refacerea drumului.
,, Domnii de la Bălcești ar trebui să se bucure că au apă și canalizare la cota 1000. Nu e un lucru ușor de făcut. Le-am explicat de mai multe ori: până ce nu facem proba pentru rețeaua de canalizare nu ne putem apuca să refacem drumul, reparația generală”, a mai precizat Gheorghe.
Primarul comunei Căpușu Mare: Să se bucure că au apă și canalizare la cota 1000
Totodată, primarul a explicat că în momentul actual mai trebuie făcute lucrările la branșamente, până la limita de proprietate, după care se va face proba. Specialistul în cercetare și dezvoltare în biosenzori susține că planificarea a fost de neînțeles, iar modul în care au decurs lucrările a avut consecințe devastatoare pentru drum.
,,Punctele de racord prevăzute în conducta principală nu au fost găsite imediat în toate cazurile, ceea ce a făcut ca strada să fie din nou sau excavată pe o lungime de până la 10 metri, sau să fie improvizat un nou punct de racord.
Nisipul fin cu care trebuie, într-un prim strat, acoperită conducta nu mai era la îndemână, astfel încât s-a renunţat complet la el. Se auzea cum loveau pietrele şi bulgării de pământ direct conducta de plastic… Groapa făcută pentru racord precum şi şanţul perpendicular pe conducta principală nu au mai fost tasate absolut deloc, ci doar astupate la repezeală cu buldozerul. Rigolele de pe ambele părţi ale străzii, adânci de 40 cm, au fost din nou astupate cu pământ şi curăţate doar la repezeală, restul rămânând pe seama sătenilor”, a explicat, revoltat, Dr. Lungu.
Iancu: Vreau să fac ceva, dar lucrurile trebuie să respecte o procedură
Reprezentanții primăriei sunt conștienți de reclamațiile primite de la cetățeni, dar pentru moment nu se poate face nimic.
,,Am primit foarte multe reclamații și am fost de foarte multe ori acolo. Am trimis utilaje pentru îndreptarea drumului. Domnii de la Bălcești vin cu gura mare, pe lângă faptul că sunt vreo 50-60 de persoane. Eu m-am implicat să le fac această rețea de canalizare și să aibă condiții”, a relatat primarul.
Dr. Lungu dă vina pentru situația din sat pe incompetența reprezentanților primăriei de a rezolva problema.
,,Nu pot să cred că incompetenţa poate atinge un nivel care să ducă la o planificare atât de dezastruoasă. Rea voinţă? De ce? Ca răsplată pentru faptul că a fost reales?”, a conchis Lungu.
Comuna Căpușu Mare are 9 sate, iar satul Bălcești este singurul unde lucrările la rețeaua de canalizare nu s-au încheiat. Mare parte din bransamente sunt făcute și în sat există și o stație de epurare. În cazul în care Primăria Căpușu Mare va primi banii pentru reabilitare, drumul va fi recondiționat, iar satul va fi conectat cu celelalte. Primarul comunei a declarat că reclamațiile locuitorilor sunt pe bună dreptate, dar totul se face cu o limită.
,, Înainte de lucrări se revărsa apa menajeră în șanț. Înțeleg totul până la limita bunului simț. Există o nesimțire care depășește orice limită a bunului simț. Când vom primi banii, Bălcești va fi ultima comună cu o rețea de canalizare modernă”, a conchis Gheorghe Iancu pentru EvzT.