Reporteri fără Frontiere (RSF) au publicat marţi ediţia din 2021 a clasamentului mondial al libertăţii presei. Viziunea guvernului asupra jurnalismului şi libertăţii de exprimare, în România, încurajează cenzura şi autocenzura. Mecanismele de finanţare a media sunt în multe cazuri opace sau chiar corupte, afirmă RSF.

Totodată, politicile editoriale sunt subordonate intereselor proprietarilor, care le folosesc frecvent ca instrumente de propagandă, potrivit raportului. Raportul publicat marți plasează România pe poziţia 48 din cele 180 de ţări evaluate.

În timpul crizei coronavirusului, o lipsă de transparenţă şi comunicarea deficitară dintre oficiali şi media au subminat accesul la informaţie. Implicit a fost afectată credibilitatea media, notează raportul.

Acesta arată că guvernul a alocat 40 de milioane de euro pentru campanii de informare a publicului. Scopul acestei acțiuni a fost de a combate dezinformarea şi de a susţine sectorul media. Demersul a fost amplu criticat ca fiind lipsit de transparenţă şi de criterii de calitate în ce priveşte alocarea fondurilor. Acest fapt a dus la favorizarea unor societăţi de presă cunoscute cu deficienţe de etică şi la încurajarea autocenzurii.

Reporteri fără Frontiere consemnează că a fost blocat accesul la informații

În acelaşi context, raportul RSF menţionează că unii oficiali guvernamentali şi din sectorul de stat au tergiversat sau blocat informaţii. Astfel, nu au fost disponibile date referitoare la stocurile medicale şi la alte cheltuieli menite să contracareze efectele pandemiei. În același timp, politica controversată anunţată de guvern vizând interzicerea promovării ştirilor false şi a teoriilor conspiraţiei pe platformele online a avut ca efect, în practică, sporirea vizibilităţii şi influenţei acestora.

Raportul arată şi că informaţiile privind proprietarii de media sunt ascunse publicului. Pe motiv că încalcă legislaţia privind protecţia datelor, Consiliul Naţional al Audiovizualului a pus capăt dezvăluirii acestor informaţii.

Conform Reporteri fără Frontiere, în general în lume, exerciţiul jurnalistic, principalul vaccin împotriva dezinformării în plină pandemie, este „total sau parţial blocat” în mai mult de 130 de ţări. Doar 12 ţări sunt considerate într-o situaţie bună în ceea ce priveşte libertatea presei, cel mai mic număr de când a început ratingul.