Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va lua decizia trecerii orașului Alba-Iulia în scenariul ,,roșu” după ce incidența a ajuns la 3,36 la mie.

Restaurantele, cafenelele, barurile și cazinourile se închid la interior.  Vor putea funcționa doar terasele, evident, acolo unde sunt amenajate. Mai mulți patroni și angajați au decis să inițieze o petiție în care propun schimbarea programului de închidere de la incidența de 3 la mie, la 4 la mie.

Petiția va fi înaintată prefectului de Alba, Nicolae Albu. Inițiativa vine în contextul în care, de la începutul pandemiei, restaurantele, barurile, cafenelele și-au sistat activitatea în interior de mai multe ori.

Angajatorii au fost nevoiți să-i treacă pe angajați în șomaj tehnic, siguranța locului de muncă fiind astfel incert. O altă problemă cu care se confruntă patronii din HoReCa o reprezintă aprovizionarea: când află că trebuie să închidă, automat produsele trebuie aruncate sau, în cel mai bun caz, donate.

Petiție către Prefectura Județului Alba

Câteva sute de angajatori și angajați din HoReCa au semnat o petiție pe care o vor depune la Instituția Prefectului Alba. Ei au solicitat să aibă un reprezentant în Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba. Cererea lor a fost refuzată, în contextul în care reprezentantul rol ar fi avut doar un rol consultativ.

Aceștia vor să îi propună prefectului care mai departe să propună către Guvernul României să modifice pragul de închidere la interior a unităților de HoReCa de la indicele de 3 la mie la 4 la mie.

HoReCa dă în judecată statul român

Conform AGERPRES, Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România a dat în judecată autoritățile pentru restricționarea activității și lipsa despăgubirilor.

„HORA a iniţiat procedura legală prin care vrem să dăm în judecată autorităţile şi urmăm procedura cu o casă de avocatură, în special pentru restricţionarea activităţii.Este un parcurs anevoios, după cum ştiţi, din punct de vedere juridic, dar noi am demarat procesul de a da în judecată anumite entităţi pentru restricţionarea activităţii şi lipsa despăgubirilor în acest sens”, a spus Daniel Mischie, președintele asociației HORA.