Prefectul de Cluj, Tasnadi Szilard, a anunțat că noile restricții adoptate de Guvern cu o săptămână în urmă vor fi aplicate de vineri, 2 aprilie, în Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca se află în scenariul de weekend, iar posibilitatea prelungirii noilor restricții pe durata săptămânii ține de rata de incidență care, în acest moment, a depășit 7,5 la mia de locuitori.

„Astăzi va fi o HCJSU, va fi inclus și Cluj-Napoca în hotărâre. Însă, hotărârea nu își va produce efectele de azi, pentru că fiecare cetățean trebuie să ia cunoștință de conținut.

Mâine, oricum suntem la incidența de peste 4/1000, deci de mâine oricum avem restricții. Dacă până luni va scădea rata sub 7,5 pe municipiu, vom ridica restricțiile”, a declarat pentru monitorulcj.ro Tasnadi Szilard, prefect de Cluj.

Emil Boc vede pandemia ca și cea mai mare provocare a timpurilor noastre

Primarul de la Cluj a vorbit la un post de radio local despre situația cu care se confruntă umanitatea în lupta cu noul coronavirus. Emil Boc a precizat că pandemia este cea mai mare provocare a secolului.

„E cea mai mare provocare a secolului în care trăim. Dacă secolul trecut a avut provocările războiului și ale gripei spaniole, cam cele mai mari avute – două războaie modiale și o gripă spaniolă, cum a fost pandemia aceea din 1818-1820.

Până acum, pandemia de COVID-19 este cea mai mare provocare a secolului în care trăim”, a spus Emil Boc.

Edilul cere redeschiderea sălilor de fitness și modificarea restricțiilor

Boc a vorbit și despre noile restricții ce vor intra în vigoare începând de vineri. De asemenea, el a mai precizat că deschiderea sălilor de fitness este importantă.

Tot mai mulți clujeni se luptă să supraviețuiască, deoarece pandemia de COVID-19 a pus pe butuci numeroase afaceri, iar situația nu se îmbunătățește deloc.

,,(…) E riscul acum mare să nu trecem dintr-o criză sanitară într-o criză financiară că atunci chiar am încurcat rău borcanele. Ceea ce, din nefericire, nu-i departe. Mă întâlnesc în fiecare zi cu oameni care spun că o duc tot mai greu. Mă întâlnesc cu taximetriști care spun că au stat toată ziua prin standuri și au făcut 150 lei, maxim 200 lei pe zi și trebuie să plătesc la sfârșitul lunii 5.000 lei impozitul la stat.

La restaurante dacă treci pe acolo e jale mare că au dat oamenii afară sau au plecat, multe entități culturale spun că oamenii lucrează pe livrări în prezent pentru că nu au ce să le dea de muncă. Activitățile culturale sunt închise”, a conchis Emil Boc.

Începând de vineri, 2 aprilie, Cluj-Napoca intră în scenariul de weekend, unde magazinele se închid la ora 18.00, iar circulația este restricționată după ora 20.00.