În cursul zilei precedente, premierul Florin Cîţu a anunţat faptul că începând cu data de 1 iunie românii se vor putea bucura de „revenirea la normalitate”, multe dintre restricţiile acruale fiind ceva mai relaxate.

Cu toate acestea însă, până în acel moment campania de vaccinare trebuie accelerată, motiv pentru care aceasta a cerut o implicare a Bisericii în campania de vaccinare.

Revenirea la normalitate presupune vaccinarea a 70% din populaţie

„Aşa cum arată lucrurile, şi m-am asigurat că avem dozele necesare pentru vaccin, vom avea la sfârşitul lunii iulie 10 milioane de doze de vaccin. E important ca toată lumea să vrea să se vaccineze.

Întâi trebuie să ne programăm şi apoi vom putea să vorbim de 10 milioane persoane vaccinate la sfârşitul lunii iulie, ceea ce clar arată 70% de persoane adulte şi putem vorbi despre redeschiderea economiei aproape în totalitate.

Sunt două luni foarte importante pentru noi, aprilie şi mai, pentru că în aceste două luni vom avea aproape 8 milioane – 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România şi sunt foarte importante, pentru că la finalul lunii mai ar însemna, în cel mai pesimist scenariu, să avem aproape 5 milioane de persoane vaccinate şi într-un scenariu optimist – 6,3 milioane de persoane vaccinate. 5 milioane de persoane vaccinate este o cifră importantă pentru noi, pentru că reprezintă aproape 35% din populaţia adultă care trebuie vaccinată şi este momentul, cred eu, că este important la sfârşitul lunii mai să vorbim de revenirea economiei”, a afirmat premierul.

Florin Cîţu: ” Vă cer să aveţi răbdare. Măsurile funcţionează”

Potrivit acestuia, situaţia epidemiologică s-ar fi stabilizat.

„Am luat nişte măsuri, după ce m-am consultat cu primarii, cu reprezentanţii cultelor şi se poate să sărbătoreşti Paştele în această perioadă. Am luat măsurile după ce am discutat cu mai mulţi factori de decizie şi se vede că avem rezultate. Avem un platou care se menţine de aproape o săptămână, la fel şi dacă mă uit la procentul persoanelor confirmate.

Pe Bucureşti, avem iar o stabilizare, chiar o scădere în ultimele zile, şi la Ilfov avem un platou şi în judeţul Timiş scade. În ceea ce priveşte incidenţa cumulată a cazurilor la 14 zile la mia de locuitori, Bucureştiul a atins un maxim acum câteva zile, iar acum scade. Vă cer să aveţi răbdare. Măsurile funcţionează. Avem datele care arată că situaţia epidemiologică a ajuns la un platou.

Aşteptăm o îmbunătăţire, dar nu se poate îmbunătăţi fără aceste măsuri pe care le-am luat până acum. E o presiune pe sistemul de sănătate în acest moment. Putem să ajutăm doar prin respectarea măsurilor şi prin vaccinare”, a declarat Cîţu.

„Vă cer să aveţi răbdare. Măsurile funcţionează”

Acesta a anunţat înfiinţarea unui comitet internaţional.

„Astăzi voi anunţa constituirea unui comitet interministerial, sub coordonarea premierului, care să asigure, de la 1 iunie, revenirea la normalitate a României. Vom începe, de fapt, acesta este primul jalon, primul pas, prima bornă pe care o punem pentru revenirea la normalitate”

Nu înseamnă o deschidere 100%, dar e primul pas şi trebuie pregătit. Sunt implicate toate ministerele în acest comitet interministerial. Am întâlnire mâine cu HORA să vedem ce soluţii găsim.

Dar totul depinde cum merge campania de vaccinare. Dacă vrem să ne întoarcem la normalitate, trebuie să ne vaccinăm. E o condiţie necesară pentru a putea trece mai departe. Nicio altă măsură nu ne ajută să deschidem economia”, a subliniat Florin Cîţu.

Cum vom putea intra la un eveniment cultural

Variantele care sunt luate în calcul la această oră pentru intrarea la un eveniment cultural au fost prezentate de către ministrul Culturii Bogdanghiu, după cum urmează:

  • Prezentarea dovezii efectuării unui vaccin anti-Covid.
  • Prezentarea rezultatului unui test negativ Covid efectuat cu mai puțin de 48 de ore înaintea evenimentului.
  • Un document medical care să ateste faptul că persoana respectivă a trecut prin boala li s-a imunizat.
  • Testare la fața locului, rezultatul este dat în 15 minute și persoana poate cumpăra atunci biletul de intrare.

„Toate propunerile pentru organizarea de evenimente vor fi înaintate luna aceasta, iar de la 1 iunie se dorește o resetare a tuturor sectoarelor, cu condiția ca situația epidemiologică să permită acest lucru.

Acesta este mesajul de încredere și speranță de care avem nevoie: un orizont de timp și pași concreți, stabiliți împreună, pentru revenirea la normalitate. Următoarele două luni sunt hotărâtoare: respectăm măsurile de siguranță, depășim valul al treilea al pandemiei, accelerăm ritmul vaccinării cu peste 8,3 milioane doze la dispoziție. Punem în balanță opiniile avizate ale tuturor actorilor implicați: specialiști în sănătate publică și reprezentanți ai administrației, ai mediului de afaceri și cultelor. În acest timp pascal, susținuți de credința în Înviere, știm că răul nu are niciodată ultimul cuvânt”, spune secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău.