Astfel, miercuri, 3 martie, sunt așteptate proteste în fața Tribunalului București.

Reprezentanții societății civile, ai asociațiilor care militează pentru drepturile omului au anunțat că vor depune plângere inclusiv la CEDO.

Printre cei care au criticat decizia Tribunalului București se numără asociația Declic. Aceasta a transmis că va urma o serie de proteste față de indulgența judecătorilor.

” Tribunalul Bucureşti a respins cererea de redeschidere a anchetei „10 august”. Vinovaţii au scăpat astfel de cercetare, după ce sute de persoane au fost gazate şi bătute. Vom păstra distanţare socială şi vom respecta normele în vigoare pentru prevenirea efectelor pandemiei de COVID-19. Societatea civilă dezaprobă modul în care ancheta „10 august” a fost ucisă din faşă. Dosarul a fost închis definitiv, deşi DIICOT nu a făcut o anchetă corectă. Niciun martor şi nicio persoană vătămată nu au fost audiate de procurori, iar o parte din probele tehnice nu au fost cerute. În aceste condiţii, închiderea cercetărilor nu poate fi decât abuzivă”, transmite Declic, citată de Agerpres.

Revoltă după închiderea „ dosarului 10 august”. Decizia l-a înfuriat pe europarlamentarul Rareș Bogdan

Vestea că ancheta nu va fi repornită l-a înfuriat și pe europarlamentarul Rareș Bogdan. În opinia acestuia, este o rușine pentru justiție și un atac la siguranța românilor. Acesta nu concepe cum toate probele depuse de cei agresați aflați la proteste au fost ignorate de magistrați.

La protestul din 10 august 2018, au participat sute de români, mulți din diaspora. Au cerut, la vremea respectivă, demisia Guvernului Dăncilă. Șeful PSD era Liviu Dragnea, iar șefa Ministerului de Interne, Carmen Dan.

Vor fi anchetați doar jandarmii cu funcție de execuție, în cazuri punctuale.

Astfel, au scăpat definitiv de urmărire penală șefii Jandarmeriei Române de la acea vreme, despre care victimele protestelor spun că au acționat agresiv la comandă politică.

De acum, cazurile evidente de agresiune ale jandarmerilor care au încercat să oprească protestele, vor fi anchetate de Parchetul Militar.