La finalul lunii noiembrie rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la nivelul de aproape 33,4 miliarde de euro, față de aproximativ 33,8 miliarde la 31 octombrie 2020, conform datelor publicate ieri de BNR. Pe parcursul lunii trecute au avut loc intrări în valoare de peste 1,14 miliarde de euro și ieșiri care au depășit 1,54 de miliarde, ca urmare a operațiunilor reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice și al Comisiei Europene, plăţi de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.
Scăderea față de luna trecută a rezervelor valutare a fost determinată în mare parte de efectele deciziei Băncii Centrale de reducere a ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută, începând cu perioada 24 noiembrie – 23 decembrie 2020, de la 6 la 5%.
Rezervele minime obligatorii sunt acele sume pe care băncile sunt obligate să le păstreze în conturile BNR, jucând un rol prudențial. Nivelul rezervei de aur s-a menținut în noiembrie la 103,6 tone, valoarea acesteia calculată pe baza prețurilor internaționale curente depășind 5 miliarde de euro. În comunicatul Băncii Naționale a României de astăzi se mai precizează că plățile scadente în luna decembrie 2020 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 204 milioane de euro.
Rezervele valutare sau internaționale ale României sunt mijloace de plată internaționale formate din stocuri de valută, aur cât și creanțe exprimate în valută (depozitele la vedere constituite în valută la băncile autohtone, depozitele în valută la instituții financiare străine, titlurile emise de guvernele străine, drepturi speciale de tragere, poziția de rezervă la FMI) aflate la dispoziția imediată și sub controlul autorități monetare din România, Banca Națională a României. Rezervele internaționale au rolul de mecanism fundamental de protejare a economiei împotriva șocurilor externe adverse și conferă credibilitate statului în plan internațional. În același timp, acestea constituie un instrument important în implementarea politicii monetare și de curs de schimb a BNR, precum și în gestionarea datoriei externe a României, publice și private. Totodată, rezervele internaționale contribuie la asigurarea stabilității financiare interne.