Situată la granița județelor Hunedoara și Alba, rezervația naturală Masiv Buceș-Vulcan reprezintă un loc unde timpul încetinește, iar priveliștile din jur te răpesc cu totul.

Ajunși la poalele muntelui Vulcan se pot observa stânci cu forme proeminente, păstrate de mii de ani. Rezervația se află se află la 25 de kilometri de municipiul Brad și la intrarea în județul Alba.

Rezervația e unicată în țara noastră

Vârful Vulcan este una dintre cele mai spectaculoase formațiuni stâncoase din România. Ajungând la o înălțime de aproape 1.300 de metri și o diferență de nivel de peste 500 de metri față de trecătoarea situată în Buceș. Totodată, rezervația ocupă undeva la aproape cinci hectare.

În perioada revoluțiilor din Transilvania, moții s-au adunat de multe ori și și-au făcut tabere la poalele Masivului Buceș – Vulcan.

Pentru apărarea defileului, moții au luptat cu vitejie și credință. Amatorii de excursii frecventează des Masivul Buceș-Vulcan, fiind o atracție din ce în ce mai mare pentru mulți turiști.

Pentru a ajunge în vârful muntelui trebuie respectat un traseu bine pus la punct de către un ghid. Unele locuri sunt mai dificile de trecut, iar urcușul până în vârf durează undeva la două ore. Ajunși în vârf, priveliștile de sus îți vor tăia respirația.

Pe lângă aceasta, calcarele muntelui păstrează un număr mare de urme de fosile. Cei care ajung pe platoul de sus vor putea descoperi formarea dolinelor, toate fiind înconjurate de pădure. Muntele este îmbodobit de zeci de specii de plante, unele dintre ele foarte rare.

„În partea de sus se află un platou carstic împădurit, câteva poieniţe şi doline, care se evidenţiază prin forma lor caraceristică de pâlnie. Masivul este înconjurat aproape în întregime de pereţi calcaroşi ce depăşesc pe alocuri 150m. de unde se pot admira împrejurimile. În decursul timpului, moţii  din zonă, au valorificat piatra de calcar, transformând-o în var nestins”, scrie Ioan Benea Jurca, despre masivul pe care l-a explorat.