În România, a fost adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse, declarat persona non grata pe teritoriul nostru.  Motivul invocat este că activitățile lui încalcă prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Concret, este vorba despre spionaj, iar decizia este pragmatică, în contextul actual extern, susțin diplomații români.

România a identificat un spion rus

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin”, a precizat MAE.

Cum și de ce se expulzează diplomații

Procedura de expulzare a diplomaților începe cu informarea de către Ministerul de Externe. Diplomatului i se acordă un termen limită pentru a reveni în țara de origine.

Aceste decizii se iau de urgență, atunci când se constată că sunt folosite informații în dauna statului în care a fost trimis diplomatul.

Ce prevede Convenția de la Viena

Statul acreditar poate oricând, și fără a trebui să motiveze hotărârea, să informeze statul acreditant că șeful sau orice alt membru al personalului diplomatic al misiunii este persona non grata. De asemenea, este valabil pentru  orice alt membru al personalului misiunii nu este acceptabil.

În acest caz, statul acreditant va rechema persoana în cauză sau va pune capăt funcțiilor sale în cadrul misiunii, după caz. O persoană poate fi declarată non grata sau inacceptabilă înainte de a ajunge pe teritoriul statului acreditar.

Potrivit BBC, diplomații ruși sunt cel mai frecvent expulzați din motive de spionaj. De pe terioriul UK, au fost trimiși înapoi la Moscova, peste 100 de diplomați în ultimii ani.