Florin Cîțu a declarat joi, 18 februarie, că pe lângă aderarea la spațiul Schengen, trecerea la moneda euro reprezintă o obligație a României prin tratatul pe care l-a semnat. Șeful Executivului a precizat că, cel mai probabil, aderarea la zona euro va fi după 2024.

„Parcursul pentru euro a fost puțin întârziat de criza din 2020. Vom face totul și este nevoie de convergență reală. Vom recupera în perioada 2021 – 2024, dar trebuie să fim constiență că aderarea la zona euro va fi după 2024. Obiectivul de aderare este și o obligație a României prin tratatul pe care l-am semnat. E greu să discuți de aderare la zona euro în plină criză economică”, a spus Florin Cîțu, la Digi24.

Primul ministru a specificat că aderarea euro înseamnă reformarea economiei românești.

„Nu numai aderarea este obiectivul principal, pentru mine contează ce înseamnă să aderi la zona euro. Înseamna reformarea acestei economii, să o faci performantă în zona euro, acolo unde competiția este este foarte dură. Asta este foarte important”, a mai precizat premierul.

Adoptarea monedei europene în 2027 sau 2028

Cîțu a vorbit despre posibilitatea României de a adopta moneda euro în 2027 sau 2028. Referitor la spațiul Shengen, premierul e optimist și crede că anul acesta acest lucru va avea loc. El a susținut că România a fost pregătită să intre în spațiul Schengen încă din 2011.

„România este gata să intre în Schengen din 2011. A apărut discuția cu MCV-ul. Trebuie să corectăm această problemă anul acesta. Vom face tot posibilul să avem un raport favorabil al MCV. Dacă toate lucrurile merg bine, și am început cu desființarea SIIJ, și avem un raport favorabil, putem să sperăm să continuăm discuțiile de aderare la Schengen chiar de anul acesta.

Dar, repet, depinde de noi. Vrem să facem reformă? Haideți să respectăm recomandările Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneția. Corectăm ce au stricat pesediștii în justiție cât mai repede și apoi veți vedea că ne îndreptăm spre zona Schengen”, a spus Florin Cîțu.

„Dacă facem ce trebuie pentru acest MCV, în vară, raportul va fi pozitiv”, a subliniat premierul.