România ar putea rămâne fără anotimpuri, iar zăpada va deveni istorie. Este prognoza cruntă de la ANM. Scenariul pesimit are la bază cifre concrete ale emisiilor de carbon. Dacă oamenii nu vor face front comun pentru reducerea acestora, pentru diminuarea poluării, stratul de zăpadă va fi distrus, iar efectele sunt devastatoare pentru omenire.

„Vorbim despre un scenariu pesimist. Aceste procente de reducere a grosimii medie a stratului de zăpadă vor fi atinse în condițiile scenariului pesimist, spre sfârșitul acestui secol” , a explicat Roxana Bojariu,  șefa Departamentului de Climatologie de la ANM, la Antena3.

România, fără anotimpuri. Dezastrul din Transilvania

Meteorologii spun că iarna anului 2020 a fost una dintre cele mai calde din ultimul deceniu, iar ploile de acum sunt un prim efect. Transilvania a fost lovită crunt de ploi, iar agricultorii sunt cei mai afectați. Fructele și legumele au fost distruse, iar România va importa din nou masiv.

Luna iunie, marcată de instabilitate

Oficialii ANM au explicat că în luna iunie a acestui an, vom avea parte în continuare de instabilitate atmosferică, iar toamna pare să fie mai redusă în ceea ce privește temperaturile specifice.

„Primăverile se vor declanşa mai timpuriu, nu cum a fost anul acesta.  Vorbim de un caracter statistic al schimbărilor, pentru că încălzirea globală nu e uniformă în spaţiu şi timp.

Nu înseamnă că în fiecare an, fiecare primăvară va fi mai caldă decât precedenta. Există și fluctuații naturale, dar aceste fluctuații au loc pe această tendință, în jurul acestei tendințe de creștere a temperaturilor în toate anotimpurile și evident, în toate zonele, dar cu intensități diferite, pentru că sunt factori locali care nuanțează acest semnal global al încălzirii”, a declarat Roxana Bojariu la Antena 3.

Meteorologii spun că  reducerea emisiilor de carbon este necesară la nivel global. Este singura formă pentru a evita încălzirea globală, cu efecte devastatoare.