La vârsta de 88 de ani, Ileana Vulpescu a părăsit lumea materială, dar cărțile scrise de ea vor rămâne repere pentru generații întregi.

Ileana Vulpescu era filologă, lexicografă, prozatoare, romancieră și traducătoare.

A urmat Facultatea de Filologie a Universității din București (1953-1958). Apoi a lucrat ca lexicograf la Institutul de Lingvistică al Academiei și a colaborat la redactarea lucrărilor Dicționarul limbii române și Dicționarul explicativ al limbii române(1959-1975).

Celebra scriitoare Ileana Vulpescu a decedat

Pe rețelele de socializare curg mesajele de condoleanțe. Cel care a transmis un mesaj emoționat este scriitorul l Radu F. Alexandru.

Publicistul Radu Herjeu  a scris, de asemenea,  cum i-a influențat adolescența opera regretatei scriitoare.

”S-a mai stins un reper al adolescenței mele. Fiecare întâlnire cu cărțile ei, încă din liceu, de la Arta Conversației (care făcea parte din treimea volumelor care circulau din mână-n mână, ca lecturi obligatorii neoficiale, alături de Cel mai iubit dintre pământeni și Viața pe un peron). Era un prilej de bucurie și rezonanță cu personajele sale atât de vii și, paradoxal, atât de triste și nostalgice.

Modul în care acestea își depănau amintirile din epoca de început de secol 20 a suplinit un pic absența poveștilor de acest gen din propria-mi familie. Așa că nu am ratat niciun volum.Rămâne, alături de Octavian Paler și Adrian Păunescu, legată emoțional de perioada formării mele ca om, prin urmare face parte din mine cel de acum. Dar nimic nu s-a comparat cu întâlnirile reale, față în față, la emisiunile tv pe care le-am făcut cu domnia sa. Aici eram la lansarea volumului meu Printre rânduri, la care mi-a făcut onoarea să participe. Drum lin, Ileana Vulpescu!”, a fost mesajul transmis de Radu Herjeu.

EvZ a realizat un reportaj amplu cu Ileana Vulpescu

Jurnaliștii de la evz.ro au realizat un material amplu cu scriitoarea Ileana Vulpescu. Vorbește atât de simplu și complex în același timp despre artă, educație, bogăție.

Poate fi citit pe larg aici.