O nouă tranșă de vaccinuri anti-COVID a sosit marți,29.12.2020 în România. Este vorba despre 140.400 de doze de vaccin de la Pfizer și BioNTech, care de această dată au fost transportate pe cale aeriană spre România, pe aeroporturile din Otopeni, Timișoara și Cluj-Napoca.  În prezent, pe lista de imunizare sunt angajații spitalelor din România, autoritățile dorind ca până la începutul lunii februarie un număr cât mai mare de cadre medicale să fie vaccinate împotriva virusului Covid-19.

Primele doze, peste 40.000, au ajuns marți în jurul orelor 8 a.m. în București și vor fi distribuite la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino. Potrivit surselor naționale, pe lângă dozele destinate Capitalei, în aeroportul din Otopeni vor mai ajunge marți zeci de mii de doze, acestea urmând să fie transportate cu maşini la centrele regionale din Braşov, Craiova, Constanţa şi Iaşi. În jurul orelor 12:00, alte două aeronave au aterizat pe aeroporturile din Timişoara şi Cluj-Napoca, iar dozele de vaccin sunt transportate, tot pe cale rutieră, spre centrele de stocare de la spitalele militare din Timişoara şi Cluj.

Transportul este asigurat de firma producătoare, inclusiv în momentul transportului la sol. Vaccinurile vor fi transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale cu gheaţă carbonică şi folie etanşă. Iniţial, a doua tranşă de vaccinuri trebuia să sosească luni, însă transporturile au fost amânate în opt țări europene din cauza unor probleme întâmpinate de compania Pfizer.

Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva Covid-19 a transmis că luni au fost vaccinate 1.101 persoane, numărul total de la începutul campaniei ajungând astfel la 2.066 de români vaccinaţi. De asemenea, s-a menționat că a fost înregistrată o singură reacţie adversă minoră de tip alergic.

Cantităţile de vaccin, care au ajuns marţi, vor fi distribuite astfel:

Bucureşti: 40.950 de doze,Iasi: 25.350 doze,Cluj-Napoca: 29.250 doze,Constanta: 8775 doze,Craiova: 12.675,Brasov: 12.675,Timişoara: 10.725.