Marți, 04 mai, România va primi o nouă tranșă de vaccin de la compania Pfizer BioNTech, care constă în 697.320 doze. Vaccinurile vor fi livrate pe cale aeriană și vor ajunge pe aeroporturile din Otopeni și Cluj-Napoca.
Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.
Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, dozele fiind distribuite după cum urmează:
Centrul Național de Stocare București: 340.470 doze;
Centrul Regional de Depozitare Brașov: 87.750 doze;
Centrul Regional de Depozitare Cluj: 93.600 doze;
Centrul Regional de Depozitare Constanța: 87.750 doze;
Centrul Regional de Depozitare Craiova: 87.750 doze;

Însă dozele aferente Centrelor Regionale de depozitare din Iași și Timișoara vor fi stocate la Centrul Național de Stocare București. Acestea urmează să fie distribuite la o dată ulterioară.
Până la acest moment, țara noastră a recepționat 5.122.709 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 4.279.531 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

Cea mai însemnată tranșă de vaccin de la compania AstraZeneca

Totodată, România primește cea mai însemnată tranșă de vaccin de la compania AstraZeneca, care constă în 643.200 doze de vaccin. Acestea vor ajunge mâine la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în București pe cale terestră.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat. Autorizarea s-a dat de Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Aceasta este autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman.
Până în prezent, țara noastră a recepționat 1.558.000 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca. Începând cu data de 15 februarie, 591.881 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare. Solicitările sunt transmise la Centrul Național și centrele regionale, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.
În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firmele producătoare.