Producătorii agricoli și industria alimentară solicită să fie vaccinați prioritar

Atât producătorii agricoli, cât și cei din domeniul alimentar cer să fie vaccinați prioritar, afirmând că doar fermierii sănătoși pot produce hrană sănătoasă, potrivit Mediafax. În contextul în care în toate țările Uniunii Europene a fost începută campania de imunizare a populației împotriva Covid-19, însă așa cum era de așteptat această campanie se preconizează a dura o perioadă semnificativă de timp, având în vedere numărul limitat de doze de vaccin disponibile, Federația Națională PRO AGRO se alătură celor mai importante organizații ale fermierilor și ale industriei alimentare și cere ca la nivelul autorităților în drept să stabilească Strategia Națională de Vaccinare și să se țină cont de recomandările Comisiei Europene care includ lucrătorii din Agricultură și din Industria Alimentară ca și sector esențial în afara celui de sănătate publică.

Federația Națională PRO AGRO solicită ca Strategia Națională de Vaccinare să fie adaptată în acest sens și din dozele de vaccin disponibile să fie vaccinați, prioritar, și lucrătorii din Agricultură și din Industria Alimentară.

Federația Națională PRO AGRO mai cere ca, în momentul adaptării Strategiei Naționale de Vaccinare, partenerii sociali, mediul asociativ, să fie consultați, „în acest mod fiind posibilă organizarea facilă a campaniei de vaccinare”.

Solicitanții invocă însăși securitatea consumatorului

„Securitatea alimentară nu poate fi menținută decât asigurând sănătatea și securitatea tuturor lucrătorilor din Agricultură și din Industria Alimentară, aceștia riscându-și propria sănătate de la apariția pandemiei pentru asigurarea necesarului de alimente populației”, arată Federația Națională PRO AGRO, preluată de Digi24.

Deși luarea de poziție este lăudabilă răspunsul la o asemenea propunere ar putea veni doar peste minimum o săptămână și măsurile concrete în acest sens cel mai degrabă de luna viitoare. Dezamăgitor este faptul că autoritățile nu au studiat încă de la început acest aspect în implementarea campaniei naționale de vaccinare. Lacunele și problemele organizatorice au dovedit că întârzie de regulă orice proces și sunt greu de soluționat din mers.