Anunțul a fost făcut de Kelemen Hunor, vicepremierul României.

” Deocamdată sunt discuţii tehnice legate de acel acord între România şi Ungaria, care săptămâna trecută la întâlnirea miniştrilor de Externe a fost discutat. Eu personal am discutat cu premierul Florin Cîţu, este de acord, dar specialiştii trebuie să găsească acea formă juridică prin care să se poată pune în aplicare un astfel de acord. Asta înseamnă să fie recunoscute reciproc vaccinurile şi certificatele în acest sens. Când se va întâmpla(…) Eu sper că se va întâmpla repede. Din punct de vedere administrativ şi tehnic, sigur, trebuie să parcurgem să nişte etape” , a declarat Kelemen Hunor, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează Agerpres.

România și Ungaria vor recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare

Oficialii Ungariei susțin că a scăpat de valul al treilea al pandemiei, iar campania de vaccinare este un succes. Au renunțat, asfel, la o parte din restricțiile de circulație.

Ungaria devine, astfel, prima țară liberă din UE, a precizat  şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, relatează agenția de presă maghiară MTI.

În luna aprilie ac,  au fost administrate aproape 2 milioane de prime doze de vaccin anti-COVID-19.  Procentul populaţiei adulte inoculate ajungând la 53%, iar ca urmare procesul de redeschidere a ţării va continua şi maghiarii cu certificate de imunitate pot avea din nou acces la serviciile suspendate în martie.

Hunor face apel la populație

Kelemen Hunor spune că singura metodă de a reveni la normalitate este vaccinarea.

” Putem să învingem boala doar dacă avem încredere în medici, în ştiinţă, în cercetători şi vaccinarea este o modalitate prin care se poate depăşi această fază a pandemiei. Aici, în Secuime, mai e nevoie de campanii.  Mai e nevoie de convingere ca să meargă cât mai mulţi, şi aici, şi în toate judeţele, dar parcă aici, din cifrele pe care le văd, mai este loc de argumente” , a  precizat  Kelemen Hunor, citat de Agerpres.