România e somată să facă pace, iar acest lucru influențează crucial relațiile interetnice din Transilvania.
“Constatăm cu regret că România continuă să contravină valorilor fundamentale ale Uniunii Europene şi că nu poate învăţa nici în urma unei serii de procese pierdute la Curtea de Justiţie a
Uniunii Europene.
Noi continuăm să credem în stabilitatea dreptului comunitar şi a jurisprudenţei UE. Astfel, încurajăm autorităţile române să înceteze cu ostilităţile continue şi să dea dovadă de un comportament mai european, să fie deschişi către dialog”, a transmis Balázs Izsák, citat de agenția de presă MTI.
România, somată să facă pace! La ce se opune
În fapt, este vorba despre inițiativa Minority SafePack, din 2013.
România este parte în atât în procesul despre iniţiativa Minority SafePack, cât şi în cel despre iniţiativa cu privire la regiunile naţionale, relatează flux24.ro.
CE ajuns la un acord cu iniţiatorii în privinţa Minority SafePack, respectiv a pierdut procesul cu iniţiatorii poiectului regiunilor naționale. Astfel, România a ajuns să dea în judecată Comisia Europeană.
Procesul va avea loc, mâine, 29 aprilie, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, informează sursa citată.
Ce înseamnă Minority SafePack
Inițiativa comunității maghiare a fost susținută de peste un milioan de cetățeni din Uniunea Europeană și are ca scop protejarea persoanelor care aparțin minorităților naționale și lingvistice.
În Transilvania, maghiarii sunt minoritari. Așa cum este de notorietate, se plâng frecvent că nu le sunt recunoscute drepturile la exprimare, la educație în limba maternă.
De curând, a pornit o campanie de folosire intensă a limbii maghiare în școlile românești. Ieri, 27 aprilie, CEDO a dat o hotărâre istorică. Se menționează că au dreptul la afișarea steagurilor maghiare, chiar dacă sunt minoritari.
În ceea ce privește Minority SafePack, CE susține că nu adoptă nicio modificare legislativă, ci doar conservă drepturile celor două comunități, existente deja în legislația internă.