Adolescenții din România încep să consume alcool de pe la treisprezece ani

 

Elevii din România încep să bea cam de pe la 13 ani. Ei sunt printre adolescenții care consumă cele mai mari cantități de alcool din UE, conform unui studiu, informează Digi24 .

Studiul mai prezintă că peste 80% dintre elevii români consumă alcool, iar 7% s-au intoxicat cu alcool. Adolescenții încep să bea în jurul vârstei de 13 ani sau chiar mai devreme.

În paralel, elevii consumă și tutun. România se află peste media europeană la consumul de tutun. Peste 5% dintre elevii români fumează, în timp ce în Europa 3% fac acest lucru.

Motivele principale ale consumului juvenil a fi sărăcia, lipsa perspectivelor și situația familială

 

Specialiștii apreciază că motivele principale pentru care elevii încep să consume alcool și tutun atât de devreme ar fi sărăcia, lipsa perspectivelor și situația familială. Ei mai fac și câteva recomandări pentru părinți. Același studiu susține că la polul opus se află țările nordice. La scandinavi consumul de alcool începe la o vârstă mult mai înaintată.

Printre alte comportamente considerate nesănătoase și agresive la elevii români se numără și jocurile de noroc, dar și petrecerea timpului pe rețelele sociale. Foarte mulți elevi ajung să petreacă 4-5 ore online, și asta chiar în timpul orelor de studii.

La aceste constatări triste își dau concursul mai mulți factori

 

În România situația atât de îngrijorătoare la acest nivel de vârstă poate fi atribuită mai multor factori. Educația și lipsa unor programe relevante și active în școli în acest sens ar putea fi considerată ca una dintre cauzele majore.

De asemenea, implicarea părinților și intervenția lor în a sancționa eventualele derapaje ale copiilor de conduită și comportament sau de anturaj poate fi cu siguranță invocată. De cealaltă parte, calitatea produselor pe care tinerii le folosesc pentru satisfacerea acestor plăceri nesănătoase este de regulă una foarte scăzută.

De altfel, la nivel european se constată o creștere în privința obiceiurilor nesănătoase la toate vârstele. În cele din urmă, în ciuda unor campanii notabile la nivel internațional, la un moment dat toate acestea se vor reflecta în sănătatea precară a populației consumatoare.