Românii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva măsurilor ,,dure” impuse de către autorități, dar unde se situează țara noastră față de alte țări europene?

În ciuda restricțiilor de weekend și în timpul săptămânii, România nu a intrat în lockdown, așa cum unele țări europene au decis să o facă.

Conform unui studiu de la Școala de Guvernare Blavatnik, parte a Universității Oxford, România are cele mai ,,comode” restricții din multe țări din Europa. Țara noastră are un punctaj de 63,89 când vine vorba de restricții în acest moment.

Restricții dure în mai multe țări membre a Uniunii Europene

Spre exemplu, Italia, Franța, Germania sau Grecia au aplicat măsuri mult mai dure față de țara noastră. Mai mulți cercetători au analizat și monitorizat restricțiile impuse de autoritățile din fiecare țară în domenii cheie. Închiderea școlilor, locurilor de muncă, restricțiile de circulație. Toate acestea au stat la baza stabilirii punctajului de la 0 la 100.

La ora actuală, Grecia este țara cu cele mai dure restricții, având un punctaj de 87,96. Totodată, Italia și Irlanda au acumulat un indice de 84,26, Marea Britanie are 79,93, iar Franța are punctaj de 68,52.

De asemenea, Germania, Austria, Polonia și Cehia au un punctaj între 70 și 75. Cele mai puține restricții sunt în Belarus, unde punctajul este de doar 27,78, în timp ce în Rusia, punctajul este de 40,28. Republica Moldova are un indice de 65,76 și Ucraina de 59,26.

În ce constă restricțiile dure, impuse de autorități

Franța, spre exemplu, intră în lockdown total din 3 aprilie până în 3 mai. Magazinele neesențiale vor fi închise, la fel și restaurantele și cafenelele. De asemenea, Italia a adoptat măsuri dure, iar în cea mai mare parte din țară sunt închise școlile și restaurantele.

De Paștele Catolic va fi un lockdown total în toată țara, iar oamenii nu vor avea voie să facă deplasări lungi fără un motiv întemeiat. Motorul economiei europene, Germania, e între a se închide pentru două săptămâni sau o lună.

Fosta membră a Uniunii Europene, Marea Britanie, a impus restricții mai blânde după ce milioane de britanici s-au vaccinat împotriva noului coronavirus.