Ministrul Mediului a declarat că proiectul taxei pe ambalaje va fi elaborat în câteva săptămâni

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat, luni, la Antena 3, că proiectul Hotărârii de Guvern care va introduce o taxă pe ambalaje va fi elaborat în câteva săptămâni. Scopul principal, ecologic  și declarat al actului normativ este creşterea gradului de reciclare a ambalajelor.

Proiectul prevede ca consumatorul final să plătească o taxă de 50 de bani pentru fiecare ambalaj din plastic, aluminiu sau sticlă cu capacitatea de până la trei litri, excepţie făcând ambalajele lactatelor. Banii urmează să fie recuperaţi în urma reciclării deşeurilor la automate amplasate special.

„Este un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost în consultare publică. Luni (11 ianuarie 2021) am avut trei sau patru ore de discuţii cu principalii factori care sunt implicaţi şi vor fi implicaţi în procedura de colectare şi de garantare, de funcţionare a sistemului, care este unul destul de complex. Am văzut o voinţă de implicare din partea producătorilor de băuturi alcoolice, bere şi alte băuturi şi din partea producătorilor de sucuri.

Mâine, marţi, o să am o întâlnire cu mari retaileri, pentru că sistemul va funcţiona doar în cazul în care toată lumea vine şi susţine sistemul. Producătorul trebuie să plătească garanţia către cel care administrează sistemul, retailerul trebuie să fie de acord, să lase organismul acela intermediar să facă investiţii pentru a asigura colectarea. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm colectarea şi la sate (…)

În cel mai scurt timp posibil, probabil în câteva săptămâni, vom avea concepută Hotărârea de Guvern. Aşa cum este acum gândit sistemul, în preţul fiecărui produs va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator”, a afirmat Tanczos Barna, ministrul Mediului, luni seară, la Antena 3.

Taxa necesită programe de prevenire și controale. ”Este aproape imposibil să mergem la fiecare poluator”, spune ministrul Mediului

În opinia lui Tanczos Barna este „aproape imposibil să mergem la fiecare poluator, este imposibil să ajungi la fiecare om în parte care aruncă gunoaie în apă”, însă pot exista programe de prevenire şi controale făcute în comun de poliţia locală, Garda de Mediu, pentru prevenirea unor astfel de incidente. Taxa ar oferi astfel un instrument pentru responsabilizarea producătorilor.