Decizia a putut fi luată după ce Polonia și Ungaria au renunțat să mai blocheze acest plan masiv de finanțare.

Cele două țări s-au opus prin veto condiționării aacordării fondurilor europene de respectarea statului de drept. Compromisul acceptat acum prevede implicarea în proces a Curții Europene de Justiție.

În urma acordului de joi, România va primi din bugetul comun 46,7 miliarde de euro pentru diverse politici, de la agricultură, devoltare rurală sau coeziune la transporturi și infrastructură. Pe lângă aceate sume, România primește și din Fondul de relansare 33,5 miliarde, sub formă de granturi și credite.

Deblocarea viitorului buget al Uniunii Europene și a pachetului de relansare economică post-COVID-19 a fost salutată de președintele Klaus Iohannis, care a anunțat că România este pregătită să folosească aceste fonduri pentru reforme și investiții în sectoare cheie.

Celălalt subiect discutat de liderii UE a fost reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în anul 2030. Președintele României a declarat că a pledat pentru crearea unui cadru flexibil, care să permită tuturor țărilor membre, indiferent de gradul de dezvoltare, să îndeplinească eficient obiectivele în domeniul schimbărilor climatice.

Klaus Iohannis a mai spus că va elabora, alături de Guvern, politici publice și instrumente care să aibă ca rezultat implementarea acestor acțiuni ce vizează, printre altele, scăderea poluării, dar și protejarea biodiversității.

„Nu avem nevoie de strategii nerealiste, făcute din pix, care să zacă într-un sertar. Trebuie să ne concentrăm pe propuneri și strategii ambițioase, dar realiste, pe care să le implementăm și care să aibă ca efect creșterea calității vieții oamenilor. Mă voi implica direct în inițierea și construcția unor structuri care să susțină eforturile României în domeniul schimbărilor climatice și mă refer aici inclusiv la structuri care să ofere sprijin autorităților locale”, a spus Klaus Iohannis.

Consiliul European va reveni și asupra situației din Estul Mării Mediterane, la actuala reuniune de la Bruxelles, iar președintele Iohannis se va pronunța din nou pentru continuarea dialogului Uniunii cu Turcia, stat care rămâne un partener important.