Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor(ANPC) poartă discuții cu omologii din celelalte state europene aflate în acceași situație și vor transmite date despre modalitatea de plată a celor afectați.

La nivelul Comisiei Europene se va crea un fond special pentru acest lucru,iar dacă se va stabili un vinovat, acesta va suporta toate despăgubirile.

Județele din Transilvania, în beznă. Ce anunț a făcut ministrul Energiei

România a rămas în beznă, în după amiaza zilei de vineri, 8 ianuarie, după ce s-a produs o avarie de proporții la nivelul companiei Transelectrica.

În acest moment, încă se fac investigații pentru a se concluziona de la ce a pornit defecțiunea. Județele din Transilvania au fost cele mai afectate: Sibiu, Cluj, Maramureș, Satu-Mare, Alba-Iulia, Bistrița-Năsăud.

Consumatorii s-au plâns că mai multe aparate electrocasnice nu mai funcționează din această cauză, fiind cea mai pare pană de curent din ultimii 30 de ani.

Oficialii companiei au anunțat că problemele s-au remediat, iar din primele date rezultă că a fost o avarie de sistem la interconexiuni.

Românii trebuie să știe că în cazul unui incident european, cum este cazul în momentul de față, dacă nu se va reuși să se stabilească cine este vinovat, atunci va exista la nivelul Comisiei Europene un fond prin care vor fi despăgubiți cei afectați. Dacă se va găsi vinovatul acestui incident, el va suporta despăgubirile.

Despăgubirile se vor face prin instituțiile naționale din fiecare țară, iar Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului din România este deja în legătură cu autoritățile europene de protecție a consumatorului, a transmis Virgil Popescu.

Circumstanțele în care s-a produs pana de curent urmează să fie analizate de Asociația Operatorilor de Transport și Sistem din Europa- ENTSO-E.

Unii dintre consumatorii afectați susșin că au luat legătura deja cu avocații și  vor acționa   Transelectrica în judecată, pentru despăgubiri.

Alții susțin că se vor informa mai bine despre liberalizarea pieței energetice și vor lua în calcul schimbarea furnizorului.