Potrivit Ministerului Finanțelor, românii au investit în acest program suma totală de 955 de milioane de lei.

Este cea mai mar sumă care s-a înregistrat lunar, de la lansarea programului Tezaur.

Câți români au investit în programul Tezaur

O primă statistică a Ministerului de Finanțe arată că emisiunea de titluri de stat a avut, în luna ianuarie ac, 21 400 de investitori.

S-au investit peste 800 de mii de lei prin trezoreriile statului, iar restul a fost depus prin Poșta Română.

Românii au împrumutat statul. Ce i-a atras

Seduși de valoarea nominală a titlurilor de stat(1 RON), românii și-au pus baza în scadențele oferite de stat. Acestea variază între 1 și 5 ani, iar dobânda anuală ajunge până la 3,75%.

Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.

Tezaur -Ce va face statul cu banii românilor

Ministerul Finanțelor explică și ce va face cu banii românilor investiți în titluri de stat. Aceltia vor fi folosiți pentru acoperirea deficitului bugetar, refinanțarea datoriei publice.

Întrucât suma la care s-a ajuns este nesperat de mare, s-a decis ca emisia titlurilor de stat să fie repetată lună de lună, pe tot parcursul anului.

Românii au împrumutat statul cu o sumă record

Suma record la care s-a ajuns în pandemie vine ca o bulă de oxigen. Cum statul are mereu scuză că nu sunt bani, aceasta este o soluție optimă pentru acoperirea deficitului bugetar.

În urmă cu trei ani, statul a făcut procedura emisiilor de stat mai flexibilă. Astfel, orice persoană majoră poate investi. Totodată, există și dreptul de transfer al proprietății titlurilor de stat către un alt investitor.

Toate statele europene aplică principiul emisiei de titluri de stat. În țări precum Germania, Elveția, Marea Britanie acesta avea un succes uriaș, încă din perioada interbelică.

În România, s-a aplicat timid și cu întreruperi, după prima criză economică din 2010.