Față de anul 2020, numărul nou-născuților din 2019 a fost cu mult mai mare. Totodată, trebuie să luăm în considerare faptul că doar lunile de pe finalul anului 2020 au fost influenţate de pandemie pentru că sarcina durează 40 de săptămâni. Altfel spus, copii concepuți în martie s-au născut în decembrie.

În 2021, datorită fricii pentru un viitor mai bun, în țara noastră s-au născut doar 178 de mii de bebeluși, cu 20 de mii mai puțini față de anul precedent. Lockdown-ul din starea de urgență și-a spus cuvântul, iar gândul de a aduce pe lume copii într-o perioadă atât de complicată nu mai reprezintă o prioritate pentru români.

Natalitatea, într-o continuă scădere de ani buni

Totodată, numărul mic de nașteri a fost puternic influențat și de numărul puțin de căsătorii din această perioadă.

Familiile care nu mai ajung în faţa altarului, sau care amână momentul pentru când îşi vor organiza şi o petrecere de nuntă, amână şi conceperea unui copil. S-au înregistrat cu aproape 50 de mii de căsătorii mai puţine anul trecut faţă de 2019.

Dacă natalitatea este într-o scădere de ani buni, la capitolul decese, numărul a crescut considerabil. Statisticile arată că numărul morților din 2020 a fost de aprope 300.000 de mii. Cu alte cuvinte, ne-a murit populația unui oraș cât Oradea într-un singur an.

Oficilialitățile nu au luat nicio măsură pentru a combate aceste scăderi. Reamintim faptul că anul acesta s-au înregistrat cu aproape 20.000 de nașteri mai puțin decât anul trecut.

Pandemia de coronavirus a lovit puternic în populația bătrână, numărul deceselor fiind foarte ridicat la persoanele de peste 50 de ani. Traiul greu și lipsa unei susțineri din partea statului român reprezintă doar câteva cauze pentru care românii decid să nu mai aibă copii.

În alte state europene, familiile care au mai mult de doi copii primesc bani pentru noi-născuți, iar politicile publice de îngrijire a familiei sunt respectate cu strictețe.