Conform reglementărilor, vaccinul destinat imunizării populației poate rezista timp de cinci zile în frigider, după decongelare, și două ore la temperatura camerei.

În mare, procedura de vaccinare este identică cu cea a vaccinurilor clasice, însă depozitarea și traseul aceatuia diferă intr-o oarecare măsură.

Potrivit regulilor producătorilor, odată scos din congelator, unde este ținut la -80 de grade, vaccinul trebuie depozitat la frigider pentru o perioadă de cinci zile la o temperatură de două grade Celsius. Înaintea administrării, acesta este scos din spațiul frigorific cu jumătate de oră mai devreme pentru a putea ajunge la temperatura camerei.

„Vaccinul este păstrat în frigider. Este un vaccin deja decongelat, care are o perioadă de stabilitate de cinci zile din momentul în care este decongelat. Vaccinul se păstrează la două grade.

El este în flacoane. Fiecare flacon conţine cinci doze. În general îl scoatem cu jumătate de oră ca să ajungă la temperatura camerei şi pe urmă îl diluăm”, a declarat Dana Piansochi, asistenta şefă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj, potrivit Mediafax.

Pentru vaccinare, flaconul este amestecat cu 1,8 ml de ser fiziologic, iar astfel, substanța rezultată este suficientă pentru imunizarea a unui număr de cinci persoane.

În afara faptului că vaccinul nu trebuie agitat, în rest toate procedurile sunt la fel cu cele ale unui vaccin antigripal. Serul este administrat intramuscular, în braț pentru o reacție imunogenă mai bună.

„Avem deja vaccinul, urmează să îl dizolvăm pentru administrare. Avem nevoie de 10 mişcări de răsturnare, astfel încât să îl omogenizăm. Nu se agită. Cu o seringă de 2 ml se extrag 1,8 ml de ser fiziologic, 0,9%.

Urmează alte 10 mişcări de omogenizare. Acum vaccinul este pregătit pentru 5 persoane… Pregătim doza de vaccin care este de 0,3 ml. Schimbăm acul şi folosim unul pentru administrare intramusculară.

Ajustăm de câte ori este necesar ca să nu rămână bule de aer… În general vaccinurile de administrează intramuscular pentru că au o reacţie imunogenă mai bună”, a mai spus Dana Piansochi.

Potrivit acesteia, în urma vaccinării nu a simțiit nici un fel de durere și nici nu a avut reacții adverse. De altfel, nici nu cunoaște persoane care să fi manifestat efecte secundare ca urmare a utilizării vaccinului celor de la Pfizer

„Diferenţa este că vaccinul odată vine condiţionat într-un flacon cu multidoze. Vaccinul antigripal vine condiţionat în fiolă individuală pentru fiecare pacient şi nu e nevoie de recombinare.

Procedura este identică, se face intramuscular în muschiul deltoid. Noi administrăm acum prima doză, urmează a doua doză după 21 de zile. Se produce o imunitate treptată astfel încât să fie eficient vaccinul. Ieri am fost vaccinată. Nu am avut şi nici un coleg nu a avut reacţii adverse.

Este identic cu alte vaccinuri.Inclusiv cu vaccinul antigripal pe care l-am administrat la începutul lunii octombrie”, a precizat Dana Piansochi, asistenta şefă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj.