Declaraţiile fostului ministru, Doina Pană cu privire la tentativa de otrăvire a acesteia cu mercur de către grupări infracţionale cu interes în zona exploataţiilor forestiere, au fost confirmate.

„Problema e veche și nu aș fi intervenit dacă nu era acel articol de presă care duce în derizoriu o situație foarte gravă.

Eram ministrul al Pădurilor, în guvernul Tudose când s-a întâmplat. Am început să mă simt foarte rău, am mers la medic, am aflat că aveam probleme foarte mari cu inima, am urmat tratament dar mă simțeam tot mai rău.

Am făcut apoi o analiză toxicologică unde am descoperit că am fost intoxicată cu mercur în catitate mare. Am făcut plângere la poliție abia când am demisionat. E o anchetă în delurale și sper din suflet să îi prindă”, a declarat Doina Pană pentru Antena 3.

Tentativă de otrăvire confirmată

Conform expertizelor de la INML şi de la Institutul Național de Endocrinologie C. I. Parhon, Doina Pană a fost întradevăr otrăvită. Iniţial, fostul ministru depusese o plângere la Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române, dar cauza a fost ulterior trimisă la DIICOT.

Conform acestora, în urma intoxicării fostului ministru cu mercur, Poliţia a trimis procurorilor o sesizare la începutul lunii februarie 2018. Totodată, în acea perioadă a fost demarată şi urmărirea penală în rem pentru două infracţiuni:

  • Constituirea unui grup infracțional organizat.
  • Tentativă de omor.

De asemenea, Doina Pană a înaintat o serie de mai multe documente medicale care atestau faptul că aceasta avea în organism o cantitate dublă de mercur.

Până în luna noiembrie 2017, Doina Pană a ocupat funcţia de ministru al apelor şi pădurilor. Din motive medicale aceasta a fost nevoită să demisioneze. În ianuarie 2018, a părăsit ministerul, iar la câteva zile a trimis o plângere la poliţie menţionând că a fost otrăvită cu mercur.

Potrivit celor spuse de Pană, aceasta nu a vrut ca respectiva plângere să o depună în timpul mandatului. Motivul l-a reprezentat un posibil prejudiciu României, prin simpla idee că un ministru în. funcţie a fost otrăvit