Conform iniţiatorului, Sebastian Burduja, scopul acestui proiect este consolidarea încrederii în Parlameni, 10% din indemnizaţia unui parlamentar însemnând, în medie 1.000 de lei.

Astfel, în cazul în care ar chiuli 10% dintre parlamentari, la un salariu de circa 19.000 de lei lunar, s-ar produce o economie în contul Parlamentului de 200 de mii de euro pe an.

„Să li se taie indemnizațiile chiulangiilor”, spunea Titus Corlățean de la tribuna Senatului, într-un moment de blocaj instituțional.

„O bătaie de joc la adresa acestei națiuni, (n.r. unii) sunt absenți de trei săptămâni de la lucrările Senatului, în plen, în Biroul Permanent, își iau foarte bine indemnizația, fără niciun fel de rușine. Să li se taie indemnizațiile chiulangiilor din Senatul României,” a declarat senatorul PSD, Titus Corlăţean

Sebastian Burduja a înaintat proiectul

Deputatul PNL, Sebastian Burduja a înaintat deja un proiect prin intermediul căruia se prevede o sancţionare de 10% din indemnizaţie, pentru absentarea nemotivată din cadrul şedinţelor.

„Cred că e o măsură prin care arătăm că oamenii care sunt acolo dau seamă pentru ceea ce fac sau nu fac. Creșterea de 10 ori, adică la o mie de lei, mi se pare de bun simț și e comparabilă cu ce am găsit și în alte state. În Franța, dacă ai două absențe într-o lună, îți ia 20%,” a pus Sebastian Burduja

La rândul său, liderul grup USR Senat, Radu Mihail susţine că:

„Grupul USR-PLUS și în legislatura trecută, și în această legislatură nu a fost afectat de măsuri disciplinare, în niciun fel, pentru că noi am fost prezenți tot timpul.”

Nu în ultimul rând, şi la Camera Deputaţilor se întâlneşte aceiaşi situaţie, Ludovic Orban mergând pe încredere:

Ludovic Orban, președinte Camera Deputaților: „Eu nu cred că este nevoie de lege anti-chiul. Eu cred că este nevoie ca fiecare parlamentar să înțeleagă misiunea care îi este acordață de oamenii care i-au încredințat votul.”