Autostrada Unirii A8 a intrat în stadiul de fezabilitate, iar contractul de 59 de milioane de lei a fost semnat cu Conistrans. Termenul contractual este de 25 de luni.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat că autostrada A8, cât și A7 reprezintă o prioritate.

„La semnarea care a avut loc la sediul CNAIR, i-am cerut proiectantului să prioritizeze tronsonul dintre Târgu Frumos și Lețcani. Moldova a așteptat suficient ca să aibă drumuri moderne.

Pentru mine atât A8, cât și A7 sunt priorități și facem toate eforturile împreună cu echipa din minister și CNAIR ca să devină realitate în teren cât mai repede. Vrem și ne luptăm ca ambele proiecte să aibă finanțare din PNRR”, a declarat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Când va fi gata Autostrada Unirii A8?

Conform contractului, durata de realizare a serviciilor de proiectare este de 25 de luni. În primele doisprezece luni se va face revizuirea și completarea stadiului de fezabilitate, iar șase luni pentru realizarea realizarea Proiectului pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire (PAC). De asemenea, în cele șase luni, specialiștii atestați vor face verificarea PAC.

Totodată, șase luni va dura elaborarea Proiectului Tehnic de Execuție (PTE) și  Detaliilor de Execuție ( DE). Treizeci de zile se vor impune pentru asistența tehnică pentru cererea de finanțare și asistența tehnică pentru contractarea execuției lucrărilor.

Autostrada A8 Târgul Mureș- Tg. Neamț- Iași- Ungheni va avea o lungime de aproximativ 320 de kilometri, iar autostrada Târgul Neamț-Iași-Ungheni reprezintă doar un tronson din viitoarea autostradă.

Sectorul Târgul Neamț-Iași-Ungheni

Conform proiectului, sectorul Târgu Neamț – Iași – Ungheni va avea o lungime de 100,14 km. Prestatorul va identifica două variante de traseu posibile. Totodată, el va găsi o variantă pentru compararea cu varianta optimă avizată în studiul de fezabi­litate elaborat în 2011 revizuită.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a precizat că a început studiul de fezabilitate pentru Autostrada Unirii A8. Contractul de 59 de milioane de lei a fost semnat cu Conitrans.