Vineri, 4 decembrie, s-a luat în sfârşit o decizie în privinţa pieţelor agroalimentare în spaţii închise, dar, în aceste patru săptămâni, pierderile micilor producători au fost foarte mari.

„HOTĂRÂRE nr. 56 din 04.12.2020 ora 12:00 a CNSU

Art.2 (1) Se propune reluarea activității piețelor agroalimentare organizate în spații închise.

(2) În vederea limitării răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, organizarea și desfășurarea activității piețelor agroalimentare, inclusiv a celor volante, se realizează în
condițiile stabilite prin ordin comun al Ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, al Ministrului Sănătății și al președintelui Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.”

Adevarăţii perdanţi ai închiderii pieţelor agroalimentare

Dimineţile de sâmbătă în Cluj-Napoca însemnau în fiecare toamnă o îmbulzeală frenetică în pieţe, cu vânzători guralivi care-şi lăudau marfa, cumpărători de ocazie şi  gospodine cu gândul la conservele pentru iarnă, urmate de soţi spăşiţi care cărau cumpărăturile şi abia aşteptau să scape de corvoadă.

Dar anul acesta nu numai că a pierit îmbulzeala din cauza măsurilor de distanţare socială dar, în momentul în care au fost închise pieţele din spaţiile închise, s-a lăsat liniştea. O linişte care pentru mulţi dintre micii producători a fost ultima picătură a acestui an amar. Au lucrat un an întreg, s-au rugat lui Dumnezeu pentru ploaie şi pământ rodnic, pentru soare şi căldură, pentru recoltă bună. Şi după seceta care a afectat sute de hectare, după munca epuizantă, când încercau cu speranţă să viseze la un mic profit, o mare parte a produselor obţinute cu trudă s-a stricat pentru că nu le-au putut vinde.

 

  În Cluj-Napoca, în dimineaţa de sâmbătă, Piaţa Agroalimentară din centru este deschisă. Sunt ocupate toate mesele, e plin peste tot de fructe şi zarzavat. Dar nu prea sunt cumpărători.

                                În cartierul Mănăştur, o hală mare în care se află piaţa este pe jumătate goală. Jumătate din tarabe strălucesc de curate ce sunt. Nu au venit decât puţini producători, iar clienţi şi mai puţini. Se pare că majoritatea oamenilor nu ştie că s-au deschis pieţele.

 

Am stat de vorbă cu vânzătorii care, dezamăgiţi, se uită după clienţii rari. Sunt veniţi din satele învecinate,  din judeţul Bistriţa-Năsăud, din judeţul Olt. Toţi au aceeaşi poveste: o parte din marfă s-a stricat din cauza gerului, pe frig au venit foarte puţini cumpărători, au fost zile în care nu au vândut mai nimic sau nici nu au venit la oraş ca să nu cheltuiască pe combustibil. Şi, cu amărăciune, toţi spun că ei nu au salariu, că din banii obţinuţi toamna ar trebui să trăiască luni întregi, să asigure traiul familiei. Pentru ei, situaţia este cumplită. Îmi spunea un ţăran, cu ironie, că el tot în şomaj tehnic a fost, dar şefa (soţia) nu a făcut cerere la guvern…