„Echipele de control au finalizat verificările în cazul ursului brun din Ojdula. Au fost efectuate controale de către Garda Naţională de Mediu, Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului şi Garda Forestieră. Principalele concluzii care se desprind din cele trei rapoarte sunt următoarele: această asociaţie a cerut mai multe recoltări în trei dosare din care două dosare au fost respinse (…) Una dintre constatările importante ale echipelor de control se referă la perioada în care se face monitorizarea după emiterea acordului până la momentul recoltării. Această perioadă este acum de 60 de zile. Am decis ca toate ordinele ulterioare, de acum încolo, să prevadă o perioadă de 15 zile.
O altă decizie este să nu permitem, în cazul acestor extrageri de exemplare-problemă, altor persoane decât personalul tehnic de specialitate să intervină. Astfel, eliminăm orice posibilitate de deturnare a scopului intervenţiei pentru altceva. Ursul a fost recoltat la 22 de zile distanţă de la emiterea Ordinului de derogare. Timp de trei săptămâni s-a făcut monitorizare şi, conform documentelor din dosar, seară de seară s-a urmărit modul în care ursul intră în gospodării sau vine aproape de localitate. Recoltarea ursului s-a făcut pe data de 13 martie de către un cetăţean străin austriac. Din documentele verificate de Garda Forestieră reiese că a avut autorizaţie de vânătoare, permis de port-armă şi din punctul acesta de vedere legea a fost respectată”, a spus Tanczos Barna.
Recoltarea ursului brun din Ojdula
Ministrul a precizat că recoltarea ursului brun din Ojdula s-a realizat în baza Ordinului care a aprobat 140 de exemplare de intervenţie, precum şi în baza aprobării care s-a emis de către minister şi care fost urmată din anul 2017.
„În dosarul aprobat există procese verbale de daune, cât şi o solicitare ulterioară din anul 2021 cu privire la pagube produse de urs. Dosarul a fost aprobat şi s-a solicitat autorizaţie ulterior. Din rezultatele pe care le avem în momentul de faţă, acestea pot fi prezentate doar sumar pentru că fac parte dintr-o procedură de urmărire penală, concluzionăm că pentru un exemplar de urs brun s-a aprobat recoltarea în baza Ordinului care a aprobat cele 140 de exemplare de intervenţie şi în baza aprobării care s-a emis de către minister.
Această procedură a fost urmată din 2017 până acum, de fiecare dată existând o cotă de 140 de exemplare până la epuizare. Când cotele din 2017 s-au terminat s-a mai emis un Ordin în 2019 şi acordurile subsecvente pentru fiecare exemplar. În momentul de faţă, Ordinul este epuizat şi orice intervenţie se poate aproba doar prin ordin individual”, a afirmat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.