Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară (ANSVSA) a anunțat trei focare în județul Sălaj. De asemenea, la sfârșitul săptămânii erau active aproape 400 de focare de pestă porcină africană la nivel național.

Opt focare din total au fost declarate în exploataţii comerciale, iar şase focare în exploataţii comerciale de tip A.

Totodată, săptămâna trecută au fost înregistrate 12 focare noi de pestă porcină în Arad, Bihor, Cluj, Covasna, Dolj, Gorj, Giurgiu, Timiş şi Vaslui. În aceași perioadă, autoritățile au reușit să lichideze 17 focare de pestă porcină africană, câte patru în Bihor și Sălaj.

Sălaj. Trei focare de pestă porcină africană descoperite de autorități

Din 31 iulie 2017 până în prezent au fost diagnosticate peste 6.000 de cazuri la mistreți în 41 de județe. Conform prevederilor europene, cazurile de pestă porcină africană la mistreți se stinge după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

Persoanele păgubite de pesta porcină pot depune cereri la Agenția de Plăți și Intervenție din județul de domiciliu. La baza plății, va sta nota informativă, realizată de inspectorii DSVSA.

Totodată, inspectorii sanitar-veterinari fac un apel la populație și îi îndeamnă să se informeze de unde cumpără porci pentru crescut.

Recomandările autorităților pentru prevenirea răspândirii pestei porcine

Autoritățile precizează că pesta porcină nu este periculoasă pentru om, dar este letală în cazul animalelor. De asemenea, ea produce pagube economice cansiderabile. Pentru a preveni astfel de lucruri, crescătorii de porci trebuie să respecte câteva reguli importante:

  1. Să nu intre în locurile unde cresc porcii cu hainele cu care au fost în afara exploatației. Să se dezinfecteze la intrarea în adăpost și să existe o tăviţă cu paie sau alt material absorbant îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat;
  2. Porcii trebuie să fie crescuți numai în spații îngrădite pentru a nu intra în contact cu alți porci străini;
  3. Animalele vor fi hrănite doar cu furaje sigure și cu origine cunoscută;
  4. Nu este recomandat să fie scoase animalele din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație.