Muzeul Județean de Istorie și Artă Sălaj a anunțat minunea: 42 de monede romane, în apropierea fostei cetăți dacice de la Stârciu, unde nu se bănuia că mai există obiecte care să-i uimească pe istorici. Acesta se înscrie în seria r tezaurelor descoperite din ultimii 115 ani pe raza județului Sălaj.

Inițial, cel care a explorat zona a fost Cristian Marincaș. A descoperit cinci monede romane, cu ajutorul unui detector de metale. Ulterior, a anunțat Direcția pentru Cultură Sălaj.

Sălaj. Descoperire arheologică unică

„Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău a efectuat, la faţa locului, în data de 26 martie 2021, un diagnostic arheologic pentru a stabili contextul respectivei descoperiri. Ajutaţi de descoperitor şi de voluntarii Ciprian Vanci, Daniel Creţu, Mihai Trif, Teodor Taloş şi Bogdan Pop, arheologii muzeului zălăuan, Horea Pop şi Emanoil Pripon, au mai descoperit 37 de monede scurse pe panta dealului dintr-un punct în care fuseseră îngropate acum 2.000 de ani. Această descoperire se înscrie în seria de 24 tezaure descoperite în ultimii 115 ani pe teritoriul judeţului Sălaj. Compus din 42 denari, el se încheie cu o monedă de la împăratul Tiberius (14-37 p.Chr.) şi probabil că a fost îngropat la asediul roman asupra cetăţii dacice, de către un locuitor sau apărător al acesteia, care a fugit din calea cuceritorilor”, transmit oficialii instituției de cultură.

Cetatea, afectată de un drum forestier

Cetatea de la Stărciu este situată la aproximativ 3 km. S-S-E de sat, aproape de Munţii Meseş. Mai exact,  pe un deal, cunoscut de localnici sub numele de Cetăţuie Aceasta a apărut în cărțile de istorie încă la începutul secolului al XX-lea. De asemenea, apare în repertoriul preistoricianului maghiar M. Roska, informează oficialii Muzeului Județean de Istorie Sălaj.

Istoricii sunt nemulțumiți, deoarece cetatea ar fi fost grav afectată de amenajarea ilegală a unui drum forestier.

„În anul 2011, cetatea a fost grav afectată de amenajarea ilegală a unui drum forestier. Ne propunem însă, pe viitor, o diagnosticare a elementelor defensive şi de habitat intern al acesteia şi de verificare a teraselor din afara ariei fortificate” , spun arheologii.