Judecătorii Curţii de apel Cluj, l-a achitat pe directorul Şcolii Gimnaziale din Românaşi, judeţul Sălaj, doamna Florentina Ciupe, sentinţa find definitivă. Îniţial Tribunalul Sălaj condamnase pe Ciupe pentru abuz în serviciu asimilat infrastructurilor de corpuţie şi luare de mită.

În vârstă de 44 de ani, aceasta a primit o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni de puşcărie cu suspendare pe trei ani.

De asemenea, a fost obligată să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, zilnic, câte două ore, la Biblioteca Judeţeană ori la o parohie ortodoxă din Zalău.

Totodată, femeia a fost condamnată şi la o perioadă de 60 de zile de muncă neîntreruptă în folosul comunităţii, zilnic, câtre două ore, la Biblioteca Judeţeană ori la o parohie ortodoxă din Zalău.

Sentința

”achită pe inculpata CIUPE CARMEN FLORENTINA de sub învinuirea de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, prev. de art. 297 alin. 1 C.p. rap. la art. 132 din Legea 78/2000 rep.

În baza art. 396 alin. 5 C.pr.penală rap. la art. 16 alin.1 lit. c C.pr.penală achită pe aceeaşi inculpată de sub învinuirea de săvârşire a infracţiunii de luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal. În baza art. 396 alin. 5 C.pr.penală rap. la art. 16 alin.1 lit. b teza I C.pr.penală achită pe inculpatul GĂLPÂIAN IACOB VIOREL. de sub învinuirea de săvârşire a infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal rap. la art. 297 alin. 1 C.p. rap. la art. 132 din Legea 78/2000 rep.

În baza art. 396 alin. 5 C.pr.penală rap. la art. 16 alin.1 lit. c C.pr.penală achită pe acelaşi inculpat de sub învinuirea de săvârşire a infracţiunii de dare de mită prev. de art. 290 alin. 1 Cod penal. În baza art. 80 Cod penal renunţă la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul GĂLPÂIAN IACOB VIOREL pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual prev. de art. 47 Cod penal rap. la art. 321 alin 1 Cod penal.

În temeiul art.81 Cod penal aplică inculpatului G.I.V.măsura avertismentului. Lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de ANAF – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj Napoca – prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj. Înlătură dispoziţia de confiscare specială de la inculpata Ciupe Carmen Florentina a sumei de 2.240 lei. ”, arată soluția pe scurt a instanței.

Prejudiciu de 14.000 de lei

Conform procurorilor, Florentina Ciupe a încheiat în calitate de director şi de credite, un contract de prestări servicii prin care patru şcoli din Românaşi, Păuşa, Poarta Sălajului şi Romita ar fi trebuit să primească 200 mc de lemn de esenţă tare, cu 289 lei/mc.

Fără să numească o comisie de recepţie, aceasta a acceptat ca cele patru unităţi să primească lemn de esenţă moale, de calitate inferioară şi cu o valoare de achiziţie mai mică.

Plăţile s-au efectuat prin ordine de plată, la valoarea lemnului tare, înregistrându-se astfel un prejudiciu de peste 14.000 de lei, reprezentând diferenţa dintre preţul lemnului livrat şi cel contractat.

Urmare a probatoriului administrat, judecătorii au concluzionat faptul că femeia „a manifestat o totală nepăsare faţă de respectarea unor reguli stricte, legate de modul în care se foloseşte banul public, situaţie întâlnită în majoritatea cauzelor de această natură”.

Totodată, aceştia au mai remarcat şi faptul că „înţelegerea dintre cei doi (inculpaţi-n.n.) pentru a relata starea de fapt într-o manieră care să-i disculpe, ambii fiind interesaţi să susţină împrejurarea că s-ar fi achitat preţul materialului lemnos în cuantum de 2.200 lei.

Însă, întrebaţi fiind în amănunt despre condiţiile în care a survenit înţelegerea dintre ei, declaraţiile celor doi au fost contradictorii cu privire la anumite aspecte , neconcordanţe le doved ind că, deşi au convenit să declare că faptele s-au petrecut într-un anumit mod, nu au putut anticipa conţinutul întrebărilor ce urmau a fi adresate de organele judiciare şi , implicit, nu au putut conveni în detaliu toate aspectele care să se regăsească în declaraţie”.