Duminică, 24 ianuarie, va fi marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Evenimentul se va desfășura la Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord începând de la ora 16.00.

La evenimentul comemorativ din anul 2021 vor fi prezenți E.S. Adrian Zuckerman – fost Ambasador al Satelor Unite ale Americii și E.S. Andrei M. Grinkevich – Ambasador Belarus. De asemenea, au dat curs invitației Ministrul Consilier Igor Iniuskin de la Ambasada Federației Ruse și Consulul Csige Sandor de la Consulatul Ungariei la Cluj.

La eveniment va participa și Excelența Sa Virgil Bercea de la Episcopia Greco-Catolitcă Oradea.

Evenimentul va fi transmis online

Consiliul Județean Sălaj și al primăriei orașului Șimleu Silvaniei a sprijinit organizarea evenimentului comemorativ din anul acesta ce va fi transmis online.

În programul activităților sunt incluse vizitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu (Bădăcin), vernisajul expoziție Mica Unire, la C.N.I.P.T Șimleu Silvaniei o masă rotundă la Primăria orașului Șimleu Silvaniei.

De asemenea, se vor viziona o serie de video-interviuri cu supraviețuitori ai Holocaustului.

Intervenție online din New York

Evenimentul va avea o intervenție online din New York cu Elly Berkovits Gross. Supraviețuitoarea de la Holocaust s-a născut în 1929 într-o familie de evrei. Ea va avea o intervenție în cadrul evenimentului prin care va lansa cartea recent tipărită.

În cadrul acestor manifestări este inclusă și ceremonia oficială de la Bustul lui Simion Bărnuțiu, din Zalău și prezentarea activităților din cadrul înfrățirii dintre Șimleu Silvaniei și Petach Tikva, Israel.

Tema principală a evenimentului

Iuliu Maniu – Drept între Popoare” este tema principală a evenimentului organizat.  ,,Drept între popoare” este un titlu acordat în viață sau post mortem,  martirilor și eroilor ne-evrei care, în vremea Holocaustului și-au riscat viața, ajutându-i și salvându-i pe evreii prigoniți de naziști.

Singurul deţinător al distincţiei “Drept între popoare” din Sălaj a fost Alexandru Cherecheş, din Şimleu Silvaniei, ce a decedat în 2013, la  vârsta de 86 de ani.

Alexandru Cherecheș  a reușit în 1944 să salveze viața a trei evrei care trebuiau să fie deportați în lagărele de concetrare naziste.