Direcția Județeană de Statitistică Sălaj a anunțat că în perioada 10-16 martie 2021 va avea loc autorecenzarea.

Aceasta reprezintă o etapă a Recensământului de probă al populației. Persoanele pot intra pe https://salaj.insse.ro, iar eșantionul cuprinde gospodării din Municipiul Zalău şi comuna Crişeni.

Fiecare persoană se poate autorecenza în doi pași. Pasul unu constă în completarea formularului de preînregistrare pentru membrii gospodăriei, la adresa https://rpl.insse.ro/.

Al doilea pas constă în completarea chestionarului individual prin accesarea propriului chestionar primit la adresa de email indicată după preînregistrare.

Recensământul din 2021

Pentru prima dată, acest recensământ se desfășoară preponderent online datorită pandemiei de coronavirus. Persoanele din Zalău trebuie să se preînregistreze pentru a primi link-ul de accesare a chestionarului individual. Orice persoană se poate autorecenza de pe PC, laptop sau orice telefon mobil.

Autoritățile recomandă, datorită condițiilor impuse de prevenire a răspândirii COVID-19, autorecenzarea, prin completarea chestionarului online.

Prin această metodă se va evita contactul cu alte persoane externe locuinței, iar fiecare își poate gestiona timpul liber conform preferințelor.

Toate chestionarele completate vor fi prelucrate conform legislației în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal. Datele colectate la recensământul de probă nu vor fi făcute publice.

Recensământul este necesar în vederea îmbunătățirii modului de organizare a recensământului ce va avea loc în 2022.

Amenzi pentru persoanele care nu completează chestionarele

Cei care refuză de a furniza informațiile solicitate constituie contavenții și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000-5.000 de lei.

În România, ultimul recensământ a avut loc în 2011, iar în acea perioadă pupulația înregistra un număr de 20.121.641 de persoane.

„Nu era indicat ca în această etapă să mergem, chiar și la o mică parte din populație să culegem aceste date pe teren la ușa fiecărei locuințe”, a spus Andrei Tudorel, președintele Institutului Național de Statistică.

La ultimul recensământ, în 2011, populația României era de 20.121.641 de persoane, din care 10.333.064 femei ( 51,4 %). Potrivit rezultatelor provizorii ale recensământului din 20 octombrie 2011, populaţia stabilă a României a fost de 19.043 mii persoane, din care: 18.384 mii au fost persoane prezente, iar 659 mii temporar absente, informează INS.