În urma bilanțului de activitate pe anul 2020 facut public de Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj s-a constatat o scădere a criminalității stradale și a numărului de accidente, comparativ cu 2019.

În 2020 s-a înregistrat o scădere a infracționalității cu 13,78% față de anul 2019.

“Eforturile depuse, împreună cu celelalte instituţii abilitate din judeţ, au dus la menţinerea sub control a fenomenului infracţional. Nu s-au produs perturbări grave ale ordinii şi liniştii publice ori care să afecteze siguranţa cetăţeanului”, precizează reprezentanții IPJ.

Infracționalitatea stradală a scăzut considerabil

Infracționalitatea stradală a cunoscut un trend descendent față de anul 2019 cu 31,34%.

Furtul, ca segment important al fenomenului infracţional stradal sesizat, a înregistrat o scădere în anul 2020 cu 32% la majoritatea genurilor de astfel de fapte. În mediul stradal, tâlhăriile au scăzut cu 21 % fără să se producă o violență deosebită.

La numărul de urgență 112, în anul 2020, au fost primite 11.805 de apeluri de la cetăţeni. Dintre acestea 38% au fost în mediul urban și 62% în cel rural.

Accidente mai puține în 2020

Anul trecut, pe raza județului Sălaj au avut loc cu 30 % mai puține accidente grave, informează IPJ Sălaj. De asemenea, numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu 26%, iar numărul persoanelor decedate a scăzut cu 23% față de 2019.

În producerea accidentelor, pe primul loc se află nerespectarea regulilor de circulație de către bicicliști. Totodată, viteza neadaptată la condițiile de drum și nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni.

Principalele obiective pentru 2021

Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj și-a propus pentru anul 2021 să crească gradul de securitate pentru cetățeni. Totodată își vor continua activitatea de prevenire a răspândirii virusului COVID-19 în rândul cetățenilor.

“Pentru anul 2021, principalele obiective şi priorităţi sunt creşterea gradului de securitate pentru cetăţeni, prevenirea unor evenimente negative care pot afecta grav siguranţa cetăţeanului. (…) continuarea activităţilor de prevenire a răspândirii virului SARS CoV în rândul personalului, precum şi creşterea nivelului de încredere al cetăţenilor în Poliţie”, se arată în documentul IPJ Sălaj.