Procurorii suspectează că bărbatul a sustras sume de bani din conturile destinate strângerii de fonduri pentru un caz umanitar. Din primele cercetări, bărbatul ar fi sustras peste 57 de mii de lei și 600 de euro din două conturi.

Pe 19 februarie 2021, inculpatul MFM i s-a recomandat unei femei din Zalău că este contabilul unui om important din Pipera. Bărbatul i-a spus femeii că e dispus să-i ofere 25.000 de euro pentru fiica sa, care are nevoie de o intervenție chirurgicală. Inculpatul știa despre cazul fetei ca urmare a unei adevărate campanii de colectare a fondurilor inițiată de persoana vătămată.

MFM a profitat de bunătatea femeii. Bărbatul a reușit să obțină de la ea datele personale ale titularului conturilor bancare.  El a reușit să acceseze ilegal sistemul informatic și să-și însușească 57.620 de lei și 600 de euro din alte două conturi.

Bărbatul a fost arestat pentru 24 de ore

Polițiștii au reușit să-l identifice pe bărbatul ce a profitat de bunătatea femeii și s-a recuperat integral prejudiciul. Polițiștii au descoperit că prin modalități similare, bărbatul a accesat pe 9 februarie 2021 un alt cont în valoare de 5.000 de lei.

Joi, 25 februarie, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore și urmează să ajungă în fața judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă. Inculpatul este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic.

Recomandările autorităților

Pentru a împiedica astfel de situații, autoritățile vin cu câteva recomandări. Cetățenii sunt rugați să nu dea curs tuturor solicitărilor venite din partea persoanelor necunoscute, în cadrul cărora se solicită datele contului bancar sau ale cardurilor.

Totodată, există riscul vulnerabilizării sistemului bancar cu consecinţa efectuării unor tranzacţii neautorizate din respectivele conturi şi cauzarea unor pagube consistente titularilor acestora.

Pe 19 februarie 2021, inculpatul MFM a reușit să sustragă din conturile destinate unor donații pentru un caz umanitar suma de 57.620 de lei și 600 de euro din alte două conturi.