Sălaj. Un europarlamentar sălăjean susține că introducerea certificatului verde reprezintă o îngrădire a drepturilor omului. Cristian Terheș ( PNȚCD) a precizat că nu va vota un astfel de demers.

„Această adeverință verde digitală prin care, în fapt, nu se facilitează libertatea de circulație, ci se uniformizează restricția ei în toată Uniunea Europeană încalcă toate valorile fundamentale pe care s-a construit UE.

Mai mult, prin modul cum a fost gândit acest certificat/adeverință, se va ajunge ca guvernele să condiționeze oamenii să-și poată exercita un drept fundamental – cum e libertatea de mișcare – de renunțarea la un alt drept fundamental – cum e dispunerea asupra propriului corp”, susține europarlamentarul.

Sălaj. Cristian: Nu pot să voteez un asemenea certificat

Totodată, sălăjeanul a mai susținut că nu va vota un astfel de certificat, iar oamenii au dreptul să se plimbe nestingheriți, fără a avea nevoie de un asemenea certificat.

Nu pot, cu conștiința curată, să votez sau să susțin un asemenea certificat care încalcă dreptul fundamental al oamenilor de a alege liberi și nestingheriți cu ce, când și cum să se vaccineze.

Libertatea de a decide cu privire la propriul corp este dreptul fundamental al omului, de aceea decizia de vaccinare trebuie să fie lăsată numai în seama persoanelor, care să o ia liberi, nestingheriți și informați, deoarece ei își asumă riscul deciziei respective”, a spus Cristian Terheș, europarlamentar PNȚCD, relatează graiulsălajului.ro.

Ce este certificatul verde digital și când va intra în vigoare?

Uniunea Europeană va introduce certificatul verde digital de la începutul verii. Acest certiicat este o dovadă clară că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19 sau are rezultat negativ la un test relevant sau s-a vindecat de virus.

Potrivit Comisiei Europene, acesta va fi disponibil în format digital și/sau tipărit pe hârtie în mod gratuit, cu cod QR, în limba națională și în limba engleză, va fi sigur și securizat, cu valabilitate în toate țările UE.