Un incendiu de proporții a mistuit, în weekend, peste patru hectare de teren, între localitățile Aghireș și Meseșenii de Jos.

Pompierii au intervenit de urgență și au reușit să salveze răspândirea focului. Totodată, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sălaj a venit cu câteva recomandări în această perioadă.

Pentru a evita eventualele pagube și pentru a nu fi amendați, pompierii sfătuiesc să fie respectate câteva măsuri. În apropierea primăverii, incendiile de vegetație uscată sunt mai dese, ca urmare a igienizării terenurilor.

Recomandările pompierilor

Pentru a preveni incendiile, este interzisă utilizarea focului deschis în apropierea locuințelor și depozitelor de furaje. Totodată, este interzis utilizarea locului lângă construcții și obiecte care pot fi afectate de o ardere necontrolată.

De asemenea, nu este recomandată utilizarea focului pentru arderea materialului de orice natură în condiții meteorologice de vânt. Pe timpul arderii, lăsarea nesupravegheată a focului este strict interzisă. Nu se va lăsa la îndemâna copiilor brichte, chibrituri sau alte surse ce ar putea provoca un incendiu.

Distanța minimă la care se face focul va fi de 40 de m

Focul trebuie să fie la cel puțin 100 de metri față de lanuri și depozite furajere și 200 de metri față de pădure. De asemenea, se poate face focul la 50 de m față de materiale combustibile sau clădiri și 40 de m față de locurile cu pericol de explozie.

Arderea resturilor, gunoaielor și altor materiale, fără avizul de lucru cu foc de la primărie, se va sancționa potrivi legislației în vigoare. Amenzile pentru nerespectarea regulilor și fără luare măsurilor de împiedicare a propagării focului variază între 1.000 de lei și 2.500 de lei.

Incendiile de vegetație în această perioadă sunt foarte dese, iar pompierii recomandă cetățenilor să respecte regulile pentru a preveni un dezastru.

În weekend, patru hectare de teren cu vegetație uscată au ars între localitățile Aghireș și Meseșenii de Jos.