Un câine a fost ucis intenționat de către un șofer care a trecut cu un autovehicul de teren peste el. Șoferul riscă dosar penal.

„În data de 12 ianuarie, lucrătorii de poliţie s-au sesizat din oficiu, urmare a informaţiilor publicate în mass-media, cu privire la faptul că o persoană necunoscută, în data de 8 ianuarie, în jurul orelor 11,13, în timp ce conducea un autoturism de teren, a ucis cu intenţie un câine de culoare neagră din rasa comună ce se afla întins pe partea carosabilă a DC 11 din localitatea Biuşa, prin trecerea cu roţile autoturismului peste acesta, câine ce aparţinea unui localnic”, se arată într-o informare de presă de joi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj.

Cercetările sunt în desfășurare în vederea identificării autorului. Persoanei necunoscute i s-a deschis dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uciderea cu intenție a animalelor. Fapta este pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă prevazute la articolul 25 din Legea 205/2004 privind protecția animalelor.

Situația semnalată pe Facebook

Un utilizator al rețelei de socializare Facebook a postat înregistrarea video cu momentul în care șoferul a trecut peste câine, fără a avea intenția de a încentini sau opri.

Conform legislației în vigoare,  uciderea , maltratarea, mutilarea și schingiuirea animalelor, cu intenție, sunt pedepsite cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală între 1.200 lei și 120.000 lei.  De asemenea, cel găsit vinovat poate primi interdictia de a detine animale pentru o perioada de la un an la 5 ani. Sanctiunile sunt prevazute la articolul 25 din Legea 205/2004 privind protectia animalelor.

În urma unui raport întocmit de ,,Green Report”, în România se înregistrează 2-3 cazuri de maltratare, schingiuire si mutilare a animalelor pe zi.  Într-un singur an peste 900 de animale au fost aduse în adăposturi cu membrele tăiate, moarte de foame sau împușcate.

Pedepsele pentru omorârea animalelor nu sunt de natura de a descuraja astfel de fapte incalificabile.