Cinci județe din țară au fost alese să facă parte din  marele plan de revenire economică, în urma problemelor generate de pandemia de COVID-19.

În urma planului elaborat pe mai multe ramuri, cinci mari depozite de cereale vor fi construite în țară pentru a deservi zonele din care fac parte.

Județul Sălaj va acoperi zona de Nord-Vest, dar și o parte din Centru. Uriașul depozit de cereale va fi construit în localitate Var, din orașul Jibou.

Planul Național de Relansare și Reziliență

Planul este finanțat din fonduri europene și face parte din Planul Național de Relansare și Reziliență ( PNRR) al României. Valoarea totală a planului este de peste 30 de miliarde de euro și vine în sprijinul recuperării economice a membrilor Uniunii Europene afectate de coronavirus.

Portalul profit.ro anunță că cele cinci depozite regionale de cereale ce urmează să fie construite reprezintă  un ajutor masiv pentru populație, deoarece lanțurile de aprovizionare cu alimente și alte bunuri necesare hranei au ajuns la o suprasolicitare datorită instituirii stării de urgență.

Capacitatea totală a celor cinci centre regionale de cereale va fi de 155.000 de tone. Obiectivul vizează construirea unor depozite de cereale de tip silozuri celulare pentru păstrarea pe termen îndelungat a produsului depozitat.

Cinci depozite în valoare de 26 de milioane de euro

Depozitele vor fi amplasate în județul Ialomița, având o capacitate de stocare de 30.000 de tone, județul Sibiu ( 35.000 tone), județul Sălaj ( 15.000 tone), județul Bacău ( 35.000 tone) și județul Caraș-Severin ( 40.000 tone).

În documentația proiectului, valoarea totală a investiției în cele 5 depozite este estimată la 125 de milioane de lei cu tot cu TVA. Adică circa 26, 6 milioane de euro.

Silozurile vor fi compuse din celule cilindrice berticale din beton armat. Ele vor avea un diametru de 12 metri și vor trebui să dispună de o capacitate instalată de 125 de tone pe oră.

Depozitele vor fi amplasate pe terenuri proprietate de stat în localitatea Var, orașul Jibou ( Sălaj), comuna Dridu ( Ialomița), comuna Orbeni ( Bacău) și comuna Păltiniș ( Caraș-Severin), titrează profit.ro.

Cantitatea de cereale ce urmează a fi dată spre depozitare poate varia între 260.000 și 570.000 de tone.

Durata minima de funcționare a celor 5 depozite este de aproape 42 de ani.