Județul Sălaj a primit, prin proiectul ,,Viziune 2020- Programul Operațional Infrastructură-Mare”, o autospecială destinată stingerii incendiilor de pădure.

Primele 10 autospeciale-cisternă cu o capacitate de 3.000 de litri au fost recepționate de Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Ele au fost repartizate județelor Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Maramureș și Sălaj.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, alte 20 de autospeciale urmează să fie livrate în mai multe județe.

La eveniment a participat Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne, Barna Tanczos, ministrul Mediului și secretarul de stat în MAI Raed Arafat. Autospecialele au o mobilitate ridicată și pot fi alimentate cu apă din lacuri și râuri.

Proiectul ,,Viziune 2020”

Autospecialele au fost achiziționate prin proiectul Viziune 2020- Programul Operațional Infrastructură Mare”. Proiectul prevede dotarea IGSU cu 30 de astfel de mijloace de intervenție.

Raed Arafat a declarat că, în perioada următoare, vor fi achizițonate încă 20 de autospeciale.

,, Autospecialele dispun de o mobilitate ridicată în zonele greu accesibile( capacitate off-road și tracțiune 4×4), iar dotarea acestora permite alimentarea cu apă și din surse fără presiune ( lacuri, acumulări de apă, râuri), ceea ce reprezintă un real avantaj mai ales atunci când intervenția se desfășoară în locuri fără alte surse de apă”, a mai precizat Raed Arafat.

Siguranță în păduri

Valoarea totală a proiectului este de 682 de milioane de euro și este ste finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.

Potrivit MAI, mai bine de 44 de unități vor beneficia de echipamente ce vor asigura scăderea timpului de răspun de la 13,50 minute, cât era în 2018, la 12,06 minute.

Acest lucru este posibil datorită performanțelor tehnice superioare a autospecialelor. De asemenea, prin proiect se va achiziționa și o clădire ce va fi adaptată necesităților pentru crearea Centrului Național de Răspuns la Dezastre.

Județul Sălaj a primit, prin proiectul ,,Viziune 2020- Programul Operațional Infrastructură-Mare”, o autospecială destinată stingerii incendiilor de pădure.

Primele 10 autospeciale-cisternă cu o capacitate de 3.000 de litri au fost recepționate de Inspectoratului General pentru Situații de Urgență