După ce Supercom SA a câștigat procesul pentru contractul de salubrizare și deszăpezire a străzilor din Cluj Napoca, firmele clujene Rosal și Brantner, care s-au ocupat până acum de aceste servicii, au contestat rezultatul licitației. În urma insuccesului, au atacat Primăria Cluj-Napoca în instanță, dar Curtea de Apel Cluj le-a dat un verdict nefavorabil.

În ședința Consiliului Municipal Cluj-Napoca din 27 noiembrie 2020 a fost adoptată cu 26 voturi Hotărârea Nr. 832 prin care se atribuie servicii de curățenie și deszăpezire în zona 1 firmei Supercom SA.

Deoarece nu au putut să ia cuvântul la ședința Consiliului Municipal, un grup de salariați ai Rosal Grup SA, s-a decis să-l interpeleze public pe principalul gospodar al Clujului.

Redăm textul integral al email-ului cu subiectul „Solicităm clarificarea situației muncitorilor de la serviciul de curățenie strală (sector I) Cluj-Napoca”:

„În atenția

Domnului Emil Boc, primarul municipiului Cluj¬Napoca,

21.12.2020

Am luat la cunoștință prin intermediul ședinței extraordinare de consiliu local din data de 27 noiembrie 2020 că serviciul public de salubrizare stradală și deszăpezire a Municipiului Cluj-

Napoca (sector I) va trece din gestiunea Rosal Grup S.A în cea a S.C. SUPERCOM S.A.

Am încercat în cadrul ședinței de consiliu local să luăm cuvântul pe acest proiect de hotărâre pentru a ne exprima îngrijorarea cu privire la situația persoanelor care asigură acum curățenia stradală. Din motive necunoscute nouă, atunci când ne¬a venit rândul la cuvânt nu l¬amprimit pe motiv că nu ne¬am conectat la link¬ul de discuție, deși așteptam aprobarea pentru a intra live. Așadar, dacă luarea de cuvânt ne¬a fost refuzată ne exprimăm îngrijorarea public, prin prezenta scrisoare și solicităm urgent un răspuns!

În prezent aproximativ 150 de persoane muncesc pentru a asigura curățenia unei părți însemnate din acest oraș pe un salariu deja mic. În lunile care vor urma, activitatea Rosal Grup S.A. pe această ramură va înceta, iar S.C. Supercom S.A. o va prelua. Însă, nimic din contractul semnat între Primăria Cluj¬Napoca și S.C. Supercom S.A. nu garantează faptul că cele aproximativ 150 de persoane vor fi angajate de noua firmă după încheierea activității Rosal GrupS.A.

Aceste lucruri se întâmplă în plină pandemie și criză economică ceea ce limitează drastic posibilitatea găsirii în mod facil a altor locuri de muncă pentru cele aproximativ 150 de persoane.

În plus, pentru foarte multe dintre aceste persoane era deja, și înainte de pandemie și criză, foarte

greu să găsească un alt loc de muncă din motive ce țin de rasism, clasism, gen, vârstă, etc.

În acest context, în semn de solidaritate Primăria Municipiului Cluj¬Napoca, S.C. Supercom S.A. și Rosal Grup S.A. ar trebui să găsească o soluție care va asigura că niciuna din

persoanele care au fost angajate ale Rosal la secția de curățenie stradală nu va rămâne fără loc de

muncă în urma preluării acestor servicii publice externalizate de către Supercom.

Așteptăm răspunsul dumneavoastră la adresa: casisocialeacum@gmail.com

Semnatari:

Un grup de muncitoare și muncitori în salubritate (CCP, Rosal), Căși Sociale ACUM!, Mahala ¬ Comunitatea Muncitorilor Militanți, Blocul pentru Locuire, E¬Romnja Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome,Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, Asociația Quantic, Fundația Desire, Asociația Societate Organizată Sustenabil SOS, Asociația Clujul Sustenabil, Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, Asociația Reciproca, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului ACTEDO, Reactor de Creație și Experiment, Redacția A Szem, UST Cartel Alfa Filiala Cluj”