Zece salvamontiști au avut o intervenție dificilă de recuperare, după ce un bărbat în vârstă de 40 de ani a suferit o entorsă în Munții Apuseni.

Persoanele care l-au însoțit în excursia dintre munți au sunat la 112 pentru a cere ajutor. Bărbatul se afla într-o zonă greu accesibilă.

„S-a intevenit in zona comunei Rimet, catunul Cheia, in urma unui apel venit prin 112, pentru acordarea primului ajutor si evacuarea unei persoane de 40 ani, de sex masculin, care a suferit o entorsa”, a transmis Claudiu Costea, sef serviciu in cadrul Serviciului Public Salvamont Salvaspeo Alba.

Operațiunea a fost una anevoioasă din cauza terenului și a durat șase ore.  Zece salvamontiși au pornit spre locul accidentului pentru a acorda primul ajutor bărbatului.

Datorită vremii, cei de la Serviciul Public Salvamont Salvaspeo Alba nu au putut circula cu mașina. Până la echipajul SMURD, cei zece salvatori au trecut prin porțiuni de gheață, apă și zăpadă pentru mai bine de șase ore.

Peste 5000 de intervenții Salvamont în anul 2020

Pe parcursul anului 2020, salvamontiștii au intervenit la peste 5.400 de acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical în zona montană. Conform Consiliului Serviciilor Publice Salvamont, au fost salvate peste 6.200 de persoane.

Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) şi Consiliului Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea  celor 42 de structuri județene și locale Salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană.

Salvamont au asigurat asistenţa de salvare montană cu un număr de 400 – 600 de salvamontişti, zilnic, în cele circa 140 de baze şi posturi salvamont permanente sau sezoniere.

În anul 2020, structurile Salvamont din întreaga ţară au participat la un număr de 182 de intervenţii în afara zonei montane, ca resursă de sprijin, alături de echipajele ISU-SMURD sau Ambulanţă.

De asemenea, au fost realizate peste 65.000 de acţiuni specifice de asigurare a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile și refugiile Salvamont.