Salvamontiştii din Bistriţa-Năsăud îndeamnă amatorii de drumeţii şi nu numai, să nu schieze în zona montană a judeţului, întrucât în weekend riscul de multiple avalanşe va creşte considerabil.

În zona montană înaltă a județul există strat consistent de zăpadă. Din nefericire, la ora actuală există un risc major de avalanșă.

Conform buletinelor emise de Administrația Națională de Meteorologie există risc de grad 3 din 5 în Munții Rodnei și Călimani, ca urmare recomandăm celor pasionați de schi în afara pârtiilor special amenajate să își ia toate măsurile de siguranță în momentul în care aleg să schieze într-una dintre zonele montane ale județului”, a declarat Mircea Baciu, șeful Serviciului Public Salvamont Bistrița-Năsăud.

Cum scapi de avalanşe dacă eşti prins? Îţi cumperi un kit care poate îţi va salva viaţa

Conform sursei menţionate, în eventualitatea cazului în care turiştii vor alege totuşi să se ducă pe munte, aceştia sunt nevoiţi să aibă un echipament adecvat şi este recomandată aventurarea în grup, nu individuală. Totodată, turiştii sunt sfătuiţi să îşi procure un kit de salvare din teribilele avalanşe care pot apărea.

Acest kit presupune un dispozitiv personal care se pornește în momentul în care se pornește pe zona predispusă spre avalanșă. Acesta emite un semnal care în caz de surprindere în avalanșă este detectat de celelalte dispozitive pe care se presupune că le au colegii din grup.

Se trece din modul emisie în modul recepție și astfel este foarte ușor de localizat persoana respectivă. Pe lângă acest dispozitiv, cei care doresc să se aventureze pe munte trebuie să aibă la ei o lopată de avalanșă și o sondă de avalanșă. Kitul conține toate cele trei componente”, a mai explicat Mircea Baciu într-un interviu acordat postului de televiziune AS-TV.

Dacă te aventurezi, rişti

Potrivit specialiştilor, persoanele care nu se vor conforma acestor indicaţii îşi asumă un risc extraordinar de mare.

”În momentul în care nu sunt echipați corespunzător, cresc enorm de mult timpii de localizare și evacuare din avalanșă. Se știe deja că prima jumătate de oră este crucială în cazul unei persoane surprinse în avalanșă. După jumătate de oră scad dramatic șansele de supraviețuire”, a mai explicat Mircea Baciu.