La peste 90 de baze și posturi Salvamont sunt la datorie circa 500 de salvamontiști. Turiștii sunt sfătuiți să aibă echipament adecvat pentru pârtiile de schi, iar cei care schiază trebuie să o facă într-un mod în care nu pun în pericol viața altui schior în pericol.

Nu schiaţi în pădure, Nu coborâţi direct, Interzis săniuşul

Salvamont România recomandă evitarea staționării pe pârtie, mai ales în acele porțiuni înguste și lipsite de vizibilitate. În cazul căderii va trebui eliberată pârtia în cel mai scurt timp posibil.

Pentru urcarea sau coborârea în jos, fără schiuri, trebuie utilizată doar marginea pârtiei. Nu se va schia în pădure, nu se va circula pe pârtie, iar săniușul este interzis.

Trebuie respectate toate marcajele internaționale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde- foarte ușor, albastru- ușor, roșu- mediu, negru- dificil.  Nu se for folosi mijloace de alunecare improvizate ce nu pot fi controlate și pot genera accidente grave.

În cazul unui accident , anunțați echipa Salvamont

În cazul producerii unui accident pe pista de schi, se va lua legătura directă cu echipa locală Salvamont sau prin apelarea la Serviciul 112. Se va specifica numele, ce s-a întâmplat, câte persoane au fost implicate în accident, când s-a produs accidentul și locul unde sunt persoanele accidentate.

Nu este permisă intervenția, în cazul unui accident,  decât persoanelor calificate, cu pregătire medicală, asistenților medicali sau salvamontiștilor.

Persoana accidentată va fi transportată în afara pârtiei doar cu mijloace de transport specifice, tip targă de pârtie, și doar după ce s-a efectuat imobilizarea corespunzătoare zonei afectate.

Reguli și din partea Poliției Române

Poliția Română vine cu câteva recomandări pentru șoferi. Pentru că în  această perioadă este posibil ca drumul să fie acoperit cu zăpadă și polei, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiți să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, atât în localități, cât și în afara acestora.

De asemenea, și pietonii trebuie să-și sporească atenția în această perioadă și să evite folosrea părții carosabile, cu precădere după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă. Pietonii trebuie să se asigure înaintea traversării drumurilor.

Șoferii pot verifica traseul pe care urmează să-l parcurgă la secțiunea Infotrafic:: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic.