Salvați Copiii trage un semnal de alarmă cu privire la numărul abuzurilor în România și susține că aceste infacțiuni nu ar trebui să aibă pedepse blânde.

Cu toate că, anual, în ţara noastră se înregistrează aproape 800 de fete sub 15 ani care devin mame, conform rapoartelor anuale ale Ministerului Public, sunt trimişi în judecată doar între 200 şi 300 de inculpaţi pentru comiterea infracţiunii de act sexual cu un minor. În România, subraportarea abuzului sexual comis asupra copiilor a atins „un nivel acut”, sistemul de asistenţă socială şi protecţie a drepturilor copilului identifică sau primeşte sesizări pentru doar 1.000 de cazuri anual, transmite Salvaţi Copiii.

Salvați Copiii vrea diferența clară între viol și act sexual cu minor

Una dintre cererile organizației Salvați Copiii vizează diferența dintre două infracțiuni care au generat soluții contradictorii.

Salvaţi Copiii consideră că trebuie clarificate de urgenţă reglementările penale cu privire la infracţiunile de viol şi act sexual cu un minor.  Pentru o practică unitară şi coerentă a instanţelor judecătoreşti, aşa cum solicită Consiliul Europei încă din 2016.

De asemenea, organizaţia crede că se impune modificarea legislaţiei electorale pentru a preveni situaţiile în care candidaţii condamnaţi pentru fapte penale grave comise asupra copiilor ar putea deveni reprezentanţi şi factori de decizie ai comunităţilor lor.

Salvaţi Copiii informează că demersul său mai vizează înăsprirea pedepselor prevăzute pentru proxenetism, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, folosirea prostituţiei infantile, proxenetism, viol, agresiunea sexuală, actul sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor şi racolarea minorilor în scopuri sexuale.  Dat fiind „numărul neobişnuit de mare” de decizii ale instanţelor judecătoreşti cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Organizaţia mai vrea includerea în legislaţia românească a măsurilor care, prin derogare de la articolele 5(1) şi 6(1) ale Directivei Europene E-Privacy (2002/58/CE), să oblige furnizorii de servicii de comunicaţii electronice (serviciile de e-mail şi mesagerie bazate pe web) să detecteze, să elimine şi să raporteze online abuzurile sexuale asupra copiilor, acoperind, de asemenea, situaţiile de ademenire de către un adult a unui copil pentru a fi supus abuzurilor sexuale.