Eficacitatea vaccinului a fost testată în studii clinice pe aproximativ 40.000 de persoane cu vârsta de 18 ani sau mai mult. Sudiile s-au desfășurat în mai multe țări, inclusiv în Statele Unite, Mexic, Brazilia și Africa de Sud. Aproximativ jumătate au primit vaccinul Johnson & Johnson, cealaltă jumătate au primit un placebo, iar cele două grupuri au fost comparate.

Vaccinul s-a dovedit a fi 85% eficient în prevenirea formelor severe de Covid-19, astfel că că previne internările și decesele. Nicio persoană vaccinată nu a murit din cauza Covid-19 în timpul studiilor, comparativ cu șapte decese din grupul placebo.

Vaccinul a fost, de asemenea, 66% eficient în prevenirea formelor moderate până la severe ale bolii. Această rată reunește diferite realități între țări: de la 72% în Statele Unite, la 64% în Africa de Sud. În Africa de Sud variantă (B.1.351) era deja majoritară la momentul studiului clinic, arată Agenția SUA pentru Medicamente.

Rezultatul de 66% nu poate fi comparat pe deplin cu eficacitatea de aproximativ 95% afișată de vaccinurile Pfizer și Moderna. Experții avertizează că studiile clinice ale acestora au fost efectuate când variantele, în special varianta sud-africană, nu erau încă răspândite.

Vaccinul Johnson & Johnson are mai multe avantaje logistice. Necesită o singură injecție, spre deosebire de vaccinurile de la Pfizer / BioNTech, Moderna sau AstraZeneca, care se administrează în două doze distanțate la câteva săptămâni. Totodată, poate fi păstrat timp de 3 luni la temperatura standard a frigiderului, făcându-l ușor de distribuit.

La ce efecte secundare ne putem aștepta de la vaccinul Johnson & Johnson

Cele mai frecvente efecte secundare observate în studiile clinice au fost durerea la locul injectării, cefaleea, oboseala și durerea musculară.

Compania raporta, la sfârșitul lunii februarie, cel puțin un caz de anafilaxie, o reacție alergică gravă în Africa de Sud.

Însă astfel de reacții, deși foarte rare, au fost cauzate și de injecțiile cu vaccinurile Moderna și Pfizer.

În Statele Unite, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), principala agenție federală de sănătate publică a țării, recomandă persoanelor care au avut deja reacții alergice severe să nu ia vaccinul.

Compania farmaceutică a anunțat că studiază efectul a două doze, în locul uneia singure, asupra protecției imune. Unii oameni de știință și-au exprimat rezervele cu privire la efectul acestei doze suplimentare, datorită tehnicii utilizate pentru acest vaccin. Sistemul imunitar ar putea recunoaște virusul „vehicul” slab virulent injectat a doua oară și l-ar putea elimina imediat.