Uneori ei devin repede marfa rețelelor de trafic transfrontalier pretinzându-li-se sume importante pentru a li se favoriza trecerea ilegală a frontierelor către țara în care doresc să ajungă. Uneori în traseul lor imigranții solicită și chiar reușesc să obțină azil într-o țară de tranzit pe care o folosesc ca trambulină în colaborare cu aceste rețele obscure. Din acest punct de vedere granița de vest a României este deosebit de solicitată și nu întotdeauna oamenii legii reușesc să zădărnicească încercările tot mai ingenioase ale celor care-și încearcă norocul.

Un caz recent și interesant a fost descoperit de către polițiștii de frontieră de la Nădlac II care la un control mai amănunțit au găsit într-un TIR care transporta huse pentru autoturisme șapte (7) persoane de origine afgană care intenționau să treacă granița României către o țară vest europeană.

Comunicatul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad, preluat de aradon.ro, prezintă: “În data de 16 decembrie, în jurul orei 01:45, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean român, în vârstă de 41de ani, conducând un ansamblu rutier format înmatriculat în România. Şoferul transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, huse auto pe ruta Turcia – Cehia. În urma controlului fizic al autovehiculului, poliţiştii de frontieră au constatat că sigiliul aplicat pe compartimentul marfa este lipit, sens în care au procedat la efectuarea unui control amănunţit al mijlocului de transport. Astfel, în interiorul automarfarului au fost descoperite ascunse în compartimentul marfă şapte persoane. În cadrul verificărilor, polițiștii de frontieră au stabilit că sunt cetățeni din Afganistan, cinci tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani si doi minori, în vârstă de 12 şi 15 ani. Tinerii, care sunt solicitanţi de azil în România, au declarat că intenţionau să ajungă în state din vestul Europei. Polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat pentru cetățenii străini, și de trafic de migranți pentru şoferul din România”.