În cursul zilei de ieri, la Odorheiu Secuiesc s-a organizat o conferință de presă pentru a se discuta despre situația sărăciei profunde din județul Harghita.

La conferință au luat parte Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Bíró Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean și András Lóránd.

„Fiecare copil pornește în viață cu vise și speranțe, iar una dintre marile provocări pentru Consiliul Județean, pe tema sărăciei profunde, este de a nu le nărui, ci să le ofere oportunități pentru a le îndeplini.

Pentru a realiza acest lucru trebuie să cunoaștem realitatea. Avem un obiectiv ambițios și trebuie să le mulțumesc celor implicați în acest demers pentru că au acceptat această provocare dificilă.

Este important să fim solidari și să cooperăm pentru a găsi soluții.”, a  subliniat Borboly Csaba.

Plan strategic și de acțiune anunțat de către Bíró Barna Botond

În mod deloc surărinzător, problema sărăciei severe, precum și situația actuală a grupurilor sociale existente care se ocupă cu asigurarea egalității la șanse, nu sunt un demers pe termen scurt.

„Prin intermediul acestei activități vrem să avem viitorul de partea noastră, deoarece abordarea din timp a problemelor va asigura un viitor mai sigur pentru generațiile ce vin.

Pe parcursul  conferinței internaționale privind sărăcia profundă, mai mulți experți internaționali și-au împărtășit experiența și cunoștințele.

Va fi realizată și o broșură cu privire la conferință și totodată o hartă a sărăciei profunde care va indica faptul că Odorheiu Secuiesc și Ciucul de Jos sunt zonele cele mai afectate.

În perioada următoare, vom purta mai multe discuții și prin implicarea părților interesate, vom pregăti un plan strategic și de acțiune bazat pe imaginea de ansamblu a județului.”, a declarat Bíró Barna Botond.

20.000 de persoane trăiesc în sărăcie cruntă

Potrivit coordonatorului grupului de lucru privind sărăcia profundă, András Lóránd, harta aferentă sărăciei care a fost prezentată la conferință indică o situație la nivel macro, potrivit căreia, un număr de circa 20.000 de persoane trăiesc în județul Harghita în sărăcie profundă.

În mod clar, numărul alarmant de persoane sărace necesită de urgență efectuarea unor intervenții concrete.

„Următorul nivel este consultarea județului Harghita, prin intermediul unui sondaj ce va fi realizat prin raportare la regiuni.

Vom purta discuții cu persoanele interesate, factorii de decizie, conducătorii de instituții de învățământ și profesioniști din fiecare regiune, urmat de un sondaj la nivel micro pentru a identifica persoane, comunități mai mici și a realiza o diagnoză socială.

Culegând aceste date va putea fi întocmită o strategie care va constitui baza pentru acțiunile viitoare. Planificăm să organizăm această consultare în lunile mai și iunie, urmată de prelucrarea datelor.”, a explicat coordonatorul grupului de lucru.

Pentru realizarea consultării de față, parteneri sunt:

  • Universitatea „Sapientia” din Miercurea Ciuc.
  • Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita.
  • Institutul pentru Studierea Minorităților.

Webite-ul grupului de lucru al Consiliului Județean Harghita privind sărăcia profundă poate fi consultat aici.